Vietnamesiska vårrullar behöver inte friteras
En vanlig vårrulle är en populär asiatisk maträtt som består av ett tunt, friterat eller stekt, skal runt en fyllning. Vietnamesiska vårrullar skiljer sig genom att de varken steks eller friteras. Fyllningen hålls ihop av fuktigt rispapper som är transparent, så den färgrika fyllningen syns igenom. Egentligen heter inte rätten vårrullar utan sommarrullar, goi cuon, men i väst är det vanligt att man säger vårrullar istället.
Dippsåserna är viktiga när du gör vietnamesiska vårrullar
Fyllningen i vietnamesiska vårrullar brukar bestå av en blandning av krispiga, råa grönsaker. Dessa brukar dock vara marinerade för att de ska få extra smak. Räkor, glasnudlar, tofu, färsk koriander och kyckling är andra vanliga ingredienser i vietnamesiska vårrullar. Vårrullarna äts traditionellt med minst två dippsåser.
Vietnamesiska vårrullar kan serveras som en enkel lunch, en sofistikerad förrätt eller vara en del av en buffé. Vårrullarna kan förberedas eller rullas direkt vid bordet, som när du väljer bland olika ingredienser för att göra en taco. Om du vill äta vietnamesiska vårrullar som huvudrätt kan du behöva dubbla mängderna i vårt recept och göra fyra vietnamesiska vårrullar per person.
Gör så här
-
Fyll en stor kastrull med lättsaltat vatten och koka upp. Tillsätt risnudlar och låt vattnet koka upp igen. Koka nudlarna utan lock tills de är mjuka men har kvar lite tuggmotstånd, i cirka 3–5 minuter. Rör om då och då. Häll nudlarna i en sil och skölj under kallt, rinnande vatten.
-
Lägg de strimlade salladsbladen, hackad mynta, koriander och basilika i en skål.
-
Fyll en stor skål med varmt vatten. Doppa ett rispapper i vattnet i cirka 1 sekund. Lägg rispappret plant på en skärbräda.
-
Placera två räkhalvor i mitten av rispappret. Lägg till nudlar, sallad, mynta, koriander och basilika. Lämna cirka 5 cm fritt på sidorna. Vik de fria sidorna inåt och rulla sedan ihop rispappret tätt.
-
Blanda vatten, limesaft, socker, fisksås, vitlök och chilikrydda i en liten skål tills allt är väl blandat.
-
Blanda hoisinsås och jordnötter i en separat liten skål.
-
Servera vietnamesiska vårrullar med fisksås och hoisinsås.
Ingredienser (4 pers)
-
50 g risnudlar
-
8 rispapper (cirka 22 cm i diameter)
-
8 stora, kokta räkor (skalade, rensade och delade på hälften)
-
2 salladsblad, strimlade
-
3 msk hackad färsk mynta
-
3 msk hackad färsk koriander
-
1 msk hackad färsk thaibasilika
-
Såser
-
50 ml vatten
-
2 msk färsk limesaft
-
2 msk strösocker
-
4 tsk fisksås
-
1 vitlöksklyfta, riven
-
½ tsk sambal oelek (eller annan chilikrydda)
-
-
3 msk hoisinsås
-
1 tsk finhackade jordnötter
Vin som passar till Vietnamesiska vårrullar:
Sauvignon Blanc
Pinot Grigio
Grüner Veltliner