Ratatouille: en stapelvara i medelhavsområdet
Ratatouille betyder blandning eller “röra” och rätten har sina rötter i 1700-talets Frankrike. Där var det en enkel bondmåltid, tillagad av de grönsaker som fanns tillgängliga. Ett ratatouille-recept har ofta solmogna tomater, zucchini, aubergine, paprika, färska örter och lök som signaturingredienser. Idag är ratatouille lika uppskattad i gourmetkök som i vanliga hem runt om i världen. Inte minst i medelhavsområdet är ratatouille-recept en viktig del av husmanskosten. Man gör den ofta på säsongens grönsaker, så att receptet förändras lite under året. Grönsakerna bör stekas separat innan de kokas tillsammans med vin och tomat för att smakerna ska förenas.
Confit byaldi är en känd variant av ratatouille där grönsakerna skärs mycket tunt för en mer sofistikerad presentation.
Mångsidig ratatouille
Ratatouille är en mångsidig rätt som passar utmärkt både som huvudrätt tillsammans med till exempel en bit ost och nybakat bröd, eller basmatiris. Vårt ratatouille-recept passar också om du vill ha ett tillbehör till grillat kött eller fisk. Rätten kan ätas kall, varm eller ljummen.
Gör så här
-
För att tillaga ratatouille börjar du med att strö salt över auberginetärningarna. Låt dem dra i cirka 20 minuter innan du sköljer dem noga och kramar ur så mycket vätska som möjligt.
-
Värm olivolja i en stor stekpanna eller gryta och sautera löken och paprikan tills de är mjuka.
-
Tillsätt aubergine och zucchini och fortsätt att sautera i cirka 5 minuter. Tillsätt de hackade tomaterna, vitlöken, vinet, tomatpurén, lagerbladet, oregano och chiliflakes. Låt allt småkoka på låg värme tills grönsakerna är helt mjuka och smakerna har blandats väl, vilket tar ungefär 30 minuter.
-
Smaka av med salt och svartpeppar, tillsätt örterna och låt stå några minuter innan serveringen.
Ingredienser (4 pers)
-
1 medelstor aubergine, tärnad
-
0,5 dl olivolja
-
1 medelstor rödlök, fint hackad
-
1 gul och en röd paprika
-
2 medelstora zucchini, tärnade
-
3 stora plommontomater, urkärnade och grovt hackade
-
1 msk tomatpuré
-
4 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 dl torrt vitt vin
-
1 lagerblad
-
2 tsk torkad oregano
-
1 tsk chiliflakes
-
1 dl hackade färska örter, till exempel basilika och persilja
-
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
Vin som passar till ratatouille:
Sauvignon blanc
Vermentino
Pinot gris
Côtes du Rhône
Barbera