Röd curry är en omtyckt thailändsk rätt. Den består av röd currypasta som kokas i kokosmjölk med tillsatt kött, såsom kyckling, nötkött, fläsk, anka eller räkor, eller vegetabiliskt protein som tofu.
Röd curry får sin färg från en särskild typ av chili
Den thailändska röda currypastan görs traditionellt med mortel och stöt. Den röda färgen kommer från torkade röda chilifrukter av sorten phrik chi fa, dessa säljs ibland som “thailändsk chili” i Sverige. Röd currypasta brukar även inkludera vitlök, schalottenlök, galangal, räkpasta, limeblad, koriander, spiskumminfrön, och citrongräs. Idag finns thailändsk currypasta tillgänglig i Sverige, men räkna med ett bättre resultat om du följer vårt recept och gör röd curry med egen kryddpasta som bas.
De finns flera sätt att variera röd curry
Pastan kokas i en kastrull med vegetabilisk olja, tills kokosmjölk och övriga ingredienser tillsätts. Ofta har man någon komponent som ger en sötaktig smak, som morötter eller sötpotatis, för att balansera hettan. Men tänk på att kokosmjölk också har en tydlig sötma. Röd curry är ofta mycket stark, men gör du egen pasta kan du enkelt reglera styrkan så att det blir som du vill ha det. Rätten får en konsistens som brukar ligga någonstans mellan gryta och soppa. Ris, bröd, sallad och pickles är bra komplement till röd curry.
Gör så här
-
Börja med currypastan. Skala ingefäran. Hacka schalottenlök, citrongräs, vitlök och ingefära fint.
-
Rosta koriander- och spiskumminfrön i en torr stekpanna tills de fått färg.
-
Blanda alla torra ingredienser i en mixer. Tillsätt zest och saft från lime samt oljan och fisksåsen. Lägg currypastan åt sidan.
-
Låt kokosmjölken sjuda i 20 minuter under omrörning så att den inte bränns. Målet är att reducera mängden vätska för att få en tjockare konsistens och intensivare smak.
-
Tillsätt currypastan och blanda ordentligt medan det fortsätter att puttra.
-
Tillsätt fisksås, skivad vattenkastanj, socker, fond, och limeblad och koka i 15 minuter under lock.
-
Tillsätt hackad paprika och sockerärtor.
-
Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad.
-
Servera röd curry med ris och tillbehör enligt förslag ovan.
Ingredienser (4 pers)
-
800 ml kokosmjölk
-
3 msk röd curry
-
2–3 st kycklingfiléer
-
400 g vattenkastanj
-
100 g sockerärtor
-
1 grön paprika
-
1 röd paprika
-
4 limeblad
-
2 kvistar thaibasilika
-
1 dl kycklingfond
-
Salt och råsocker efter smak
-
-
Currypasta:
-
6 torkade thailändska chilifrukter
-
1 msk vegetabilisk olja
-
1 msk fisksås (kan ersättas med soja eller tamarind beroende på vad du vill ha för smakprofil)
-
2 lime
-
2 cm färsk ingefära
-
5 vitlöksklyftor
-
3 schalottenlökar
-
6 stjälkar citrongräs
-
3 tsk korianderfrön
-
3 tsk spiskumminfrön
-
3 tsk rökt paprikapulver
-
3 krm gurkmeja
-
Salt efter smak
Vin som passar till röd curry