Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

5 vanliga vinmissar - vilka gör du?

Gör du fel när du beställer, serverar och lagrar vin? Det här är fem pinsamma misstag som många av oss gör utan att veta om det. 

Att dricka vin är gott och härligt men kan ibland kantas av rädslan för att göra fel. Det borde inte vara så, så låt oss sudda bort all ängslan. Det här är fem pinsamma vinmissar du helst vill slippa och tips på hur du undviker dem. 

Vinmiss 1: Att blanda ihop druva med distrikt. 

"Jag hatar Chardonnay men jag älskar Chablis”

Har du hört någon säga “Jag hatar Chardonnay men jag älskar Chablis” någon gång? Kanske har du även sagt det själv. Det är nämligen ett väldigt vanligt missförstånd. 

Är inte Chablis och Chardonnay två olika saker?

Jo, Chablis är namnet på ett vindistrikt i Bourgogne där den enda tillåtna druvan är Chardonnay. Alla viner från Chablis består därför till 100% av just Chardonnay.

Anledningen till att man ofta gör den här missen är att vinerna från Chablis nästintill aldrig har legat på nya ekfat vilket gör att de inte blir fylliga och “vaniljiga”, som andra viner på druvsorten Chardonnay kan vara, utan mer slanka och eleganta. På grund av den unika jordmånen i Chablis blir vinerna även stenigt mineralrika.

Hur undviker jag att göra det här misstaget?

Var öppensinnad och ge viner en chans innan du dömer ut dem. Tänk på att vinets smak inte enbart styrs av druvsorten. Aromer kan komma från många andra faktorer såsom till exempel distrikt, land och vinmakningsmetod. På det sättet kanske du hittar ett och annat nytt favoritvin. 

Vinmiss 2: Att servera rött vin för varmt och vitt vin för kallt

En förutsättning för att få ut det mesta av ett vin är att dricka det vid rätt temperatur. Ett misstag många gör är att servera rödvinet för varmt och det vita vinet för kallt.

Är det fel att servera rött vin rumstempererat?

Idag har vi mellan 22-25 grader inomhus och ett rött vin är godast när det är mellan 16-18 grader. Ju högre temperatur vinet har desto mer framträdande blir alkoholen vilket kan göra att vinets övriga smaker inte kommer fram. Det dock skilja lite mellan olika typer av röda viner. Generellt bör lättare röda viner utan ekfatspåverkan, som till exempel ett Pinot Noir, serveras runt 16 grader och ett kraftigare och smakrikare vin, gjort på t.ex. Syrah, kring 18 grader.

Kan jag hälla upp vitt vin direkt från kylskåpet?

Ett kylskåp håller vanligtvis mellan 5-8 grader, ett vitt vin smakar bäst serverat mellan 6-12 grader. Ett för kallt vin gör att smaklökarna på tungan liksom domnar bort av kylan och det blir svårare att känna vinets smaker. Vilket ju är synd om det är ett riktigt gott vin man ska servera. Även här beror det på druva och stil - ett krispigt och torrt Riesling, bör avnjutas svalt kring 6-8 grader medan en fylligare Chardonnay (exempelvis en vit Bourgogne som legat på nyare ekfat) bör serveras lite varmare, mellan 8-12 grader.

Hur undviker jag att göra det här misstaget?

På vår hemsida kan du se varje vins perfekta serveringstemperatur. Med lite framförhållning kan du se till att alltid servera dina viner så att de visar sig från sin allra bästa sida. Ett tips som kan funka är 20/20 regeln: Ta ut det vita vinet ur kylen och ställ in det röda 20 minuter innan det ska serveras.

Vinmiss 3: Att spara på viner för länge

Har du en dammig champagne på kökshyllan som väntar på det perfekta tillfället? Sluta med det! Om du inte ger finvinet rätt lagringsförhållanden hemma så finns en överhängande risk att det blir dåligt innan det där speciella tillfället hunnit infinna sig.

Hur undviker jag att göra det här misstaget?

Det perfekta tillfället är ibland en helt vanlig tisdag. Njut nu eller förvara liggande på en sval, stilla och mörk plats. Läs mer om hur du lagrar vin hemma, här. 

Vinmiss 4: Att servera fel vin till maten

Rätt och fel är subjektivt. Men det finns komponenter i mat som är mindre vinvänliga, d.v.s. som får vinet att smaka mindre gott. En sådan kombination kan t.ex. vara att servera ett kraftigt och strävt vin till kryddstark mat. Risken är då att vinet upplevs som ännu strävare och väldigt alkoholstarkt. En annan är att ett syrligt vin serverat till en söt dessert upplevs som enbart syrligt medan alla övriga fina fruktaromer i vinet helt går under radarn. 

Hur undviker jag att göra det här misstaget?

Prova dig fram och känn efter. Vill du lära dig mer, läs gärna vår text om mat och vin-kombination.

Vinmiss 5: Att avfärda "grus" i botten på glaset som en defekt

Det är alltid tråkigt att drabbas av en defekt flaska vin. Alla mindre vanliga företeelser betyder dock inte att det är något fel på vinet. En sådan är mognadsfällning eller vin-sten . 

Vad är vin-sten?

Det ser ut som glaskristaller i botten på flaskan eller i glaset och uppstår när syran i vita viner kristalliseras. Vin-sten är vanligt i till exempel vin gjort på druvsorten riesling som har mognat en tid i flaskan. Det har ingen smak och är ingen defekt.

Vad är mognadsfällning?

Den röda färgen i ett vin kommer från den blå vindruvans skal. Den kan efter en längre tids lagring separera i vinet och skapa en så kallad fällning. Det är inget som förstör vinet utan är helt naturligt och förekommer ofta i lagringsviner. Även i “naturvin” är fällning valigt då vinmakaren ibland väljer att hoppa över filtreringen då de tycker att den tar bort en del av den naturliga smaken. 

Hur undviker jag att göra det här misstaget?

Lär dig att partiklar i vinet inte är farligt och sällan en defekt. Om du vill slippa dem i ditt glas är dekantering (att hälla vinet på karaff innan servering) ett bra sätt. 

Glöm inte att det ska vara roligt att dricka vin!

Alla gör vi missar någon gång men låt inte det hindra dig från att fortsätta att upptäcka nya, spännande viner. Bli inte rädd eller orolig om det händer - se det istället som ett utmärkt sätt att lära dig någonting nytt!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan