Så lagrar du vin hemma

Det är inte svårt att lagra vin. Det behöver heller inte vara dyrt. Börja med några flaskor i garderoben och känn efter. Det värsta som kan hända är att du dricker upp dem i förväg och får en kul kväll. 

Det är lätt att tro att lagring av vin är något enbart för vinsnobbar. Att det kräver exklusiva viner, flotta vinkällare och specialkunskaper. Men det behöver inte vara så komplicerat, och även viner med en lägre prislapp kan vinna på att läggas undan en tid.

Varför ska man lagra vin?

Man brukar säga att vin är levande. Med det menar man att vinet ständigt förändras i flaskan. Vissa viner blir mer komplexa och balanserade med tiden. Att lagra de rätta vinerna på rätt sätt kan förhöja drickupplevelsen när du väl väljer att öppna flaskan.

Vad händer med vinet vid lagring?

När vinet utsätts för små mängder syra, såsom genom korken vid lagring, så sker en kemisk reaktion. Färg, smak, doft och utseende påverkas av kontakten med syre.

Röda viner blir ljusare

Röda viner blir ljusare med tiden eftersom färgpigmenten fälls ut. Samtidigt blir färgen mer brunaktig genom kontakt med syre, oxidering. Färgen på ett rött vin går från lila eller blåröd till orange och till sist, brun.

Vita viner blir mörkare

Vita viner blir mörkare, mer orangea, genom oxidering. Samma sak händer med ett äpple som du tar en tugga av och sedan lämnar framme.

Utseende

Om du vinklar ditt vinglas så kan du i äldre viner se att den yttre kanten på vinet är aningen ljusare. Detta beror på att färgpigment fallit bort. På äldre röda viner blir kanten ofta tegel- eller orangefärgad, och på äldre vita viner bärnstensfärgad. Röda viner som lagrats länge kan också få fällning av färgpigment i botten av flaskan. Det är inte farligt, men kan vara trevligt att dekantera bort för att slippa tugga på.

Hur vinets doft förändras

Vid lagring mattas de fruktiga inslagen av och jordiga, murriga aromer träder fram. Multna löv, skog och svamp är vanliga exempel. Ibland hittar man toner av umami, till exempel sojasås, i långlagrade viner. Vilka dofter som skapas beror på typen av vin och druvsorter. Generellt blir de druvtypiska dragen i vinet mindre framträdande.

Hur vinets smak förändras

Strävhet och syra mattas av med tiden. För viner som är avsedda för lagring kan detta vara positivt. Tanninerna i röda viner mjuknar och syran kan upplevas som mer balanserad. Viner som är avsedda att drickas unga kan å andra sidan upplevas som platta om de sparas för länge.

Egenskaper som gör ett vin lagringsdugligt

Många förknippar lagring av vin med röda viner. Det hänger ihop med att många komplexa och koncentrerade rödviner har egenskaper som lämpar sig för lagring. Tanniner och ekfatslagring ökar lagringspotentialen. Liksom syra, socker, och i viss mån alkohol. Många lagringsdugliga vita viner har hög syra, ibland kombinerad med en viss sötma. Dessertviner är ofta väldigt tacksamma att lagra.

För att ett vin ska klara sig länge måste det vara av hög nivå från starten. Druvornas kvalitet och vinmakeri spelar stor roll. Vissa druvsorter är mer lämpade än andra för lagring. Årgångar och enskilda vingårdslägen inverkar dessutom på lagringsdugligheten.

Vilka viner kan man lagra?

I princip är svaret på frågan: vilka du vill. Men inte alla viner vinner så mycket på att läggas undan. Man kan dela in viner i tre kategorier när det gäller lagringsaspekten:

Viner som är gjorda för lagring

Dessa viner är ofta sträva och/eller syrliga som unga. De är vanligtvis gjorda på vingårdens bästa druvor och har lagrats på ekfat före buteljering. För att dessa viner ska öppna sig, bli mjukare och mer balanserade, krävs tid. Exempel är rött prestigevin från Bordeaux eller Bourgogne.

Viner som kan drickas direkt eller lagras

Ett vin behöver inte kosta flera tusenlappar för att bli bättre med tiden. Många viner runt 300 kronor går fint att lagra. Hit hör viner som oftast har en viss tids ekfatslagring, exempelvis barolo, rioja eller chianti classico. De kan drickas direkt men också utvecklas fint under 5-10 års tid. Här är det den egna smaken, och tålamodet, som avgör om flaskan får ligga kvar oöppnad.

Viner som inte tjänar på att lagras

Många viner vinner inte så mycket på att glömmas bort på en mörk och sval plats. Istället för att få mer komplexitet, kan de upplevas som mer smaklösa. Vi pratar här om viner som är tänkta för direkt konsumtion. Såsom de flesta roséviner, många vita viner och vissa enklare röda viner.

Att lagra vin hemma – så gör du

För långlagring av finare viner är en vinkällare eller ett professionellt vinlagringsskåp det allra bästa. Men man kommer ganska långt även med enklare medel och lite fantasi. Det vinet främst bryr sig om är att platsen är mörk och sval. En matkällare med jämn temperatur eller en garderob i ett svalt rum kan fungera utmärkt under några års tid. Här är de viktigaste sakerna att tänka på om du vill börja lagra vin hemma:

Temperatur

Den ideala temperaturen för lagring av vin är mellan 12 till 14 grader. Alltför höga temperaturer kan göra vinet obalanserat, medan alltför låga får mognadsprocessen att stanna av. Men ännu viktigare än den exakta temperaturen är att den inte fluktuerar för mycket under kort tid.

Ljus

Vin är mycket känsligt för ljus och ultravioletta strålar. Såväl solljus som artificiellt ljus förändrar färgen och försämrar doften på vinet. Här har vi skälet till att många vinflaskor är gröna eller bruna.

Luftfuktighet

Helst ska luftfuktigheten ligga på runt 70 procent. Om luften är för torr kan korkarna torka, och om luftfuktigheten är för hög kan etiketterna skadas.

Vibrationer

Vinet vill gärna ha det lugnt och stilla omkring sig. Vibrationer påverkar vinet på samma sätt som hög temperatur. Professionella vinkällare är därför ofta placerade på stötdämpande grusbäddar.

Spara minst två

Ett tips om du vill lagra vin är hemma är att alltid spara minst två av samma sort. Då kan du studera hur vinet utvecklats vid olika tidpunkter. Dessutom har du en reserv om en flaska skulle vara defekt. 

Hur länge kan man lagra vin?

Det beror på vinet, och hur det förvaras. En del viner, som till exempel stora röda bordeauxviner, kan behöva 10-20 år för att komma till sin rätt. De allra finaste exemplaren av röda bourgogneviner kan hålla så länge som 50 år.

Ta en titt på vin som kan lagras i 5-10 år!

Ta en titt på vin som kan lagras i + 10 år!

Vad är ett drickfönster?

Ett fönster där man sitter och sippar på ett gott glas vin? Nej, drickfönster är något man kallar den period när vinet har sin absoluta balans. Ett vin som inte är tänkt för lagring har sitt drickfönster tidigt, medan drickfönstret för ett lagringsdugligt vin kan vara först efter flera år. Många vinproducenter och vinsajter anger ramar för vinets drickfönster. Men den optimala tiden att dricka ett vin är en smakfråga. Eftersom vin är föränderligt, finns det heller aldrig några garantier. Att korka upp en vällagrad flaska är därför alltid lite av en överraskning.

Vin som lagrats för länge

Med tiden kan ett vin förlora så mycket friskhet och strävhet att det upplevs som ointressant. Vid långvarig kontakt med syre kan vinet ibland få en skarp doft av vinäger, ättika eller aceton. Det anses som en defekt, men även här varierar det mellan vad olika personer accepterar.

Är äldre alltid bättre?

Det finns en viss prestige kring lagring av vin som kan få en att tro att äldre viner per automatik är bättre. Men i slutändan handlar det om tycke och smak. Vissa föredrar den fruktiga stilen i yngre viner, andra en mer mogen stil. Idag finns en trend, speciellt inom naturvinsvärlden, att viner ska vara unga, fruktiga och lättdruckna. Prova dig fram och se var dina egna preferenser landar.

Vill du veta mer om lagring av vin? Läs vår vinskola om hur du lagrar champagne, hur du lagrar rödvin och hur du lagrar vitt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan