• Fri frakt från 799 kr
 • Trygg e-handel
 • Kundbetyg 4.6 / 5   52 070 omdömen
 • Nöjd kund-garanti

Hur lagrar jag vin hemma? - de 10 vanligaste frågorna (och svaren) 

Det är inte svårt att lagra vin. Det behöver heller inte vara dyrt. Börja med några flaskor i garderoben och känn efter. Det värsta som kan hända är att du dricker upp dem i förväg och får en kul kväll. 

Har du alltid tänkt att lagra vin inte är någonting för dig? Att det kräver massor av plats, är för dyrt och för svårt? Kanske ändrar du dig efter att ha läst svaren på de tio vanligaste frågorna om att lagra vin. 

Tips! Den här lådan innehåller 6 viner för att komma igång med din vinlagring. Lagra vin - kom igång lådan!

 1. Varför ska man lagra vin?

Vin utvecklas av att ligga kvar i flaskan. Det kommer i kontakt med syre via korken, vilket förändrar dess färg, doft och smak. En del viner utvecklas på ett sätt som får dem att (för vissa) smaka bättre. 

 1. Vilka viner kan lagras?

Vi kan dela upp vin i tre kategorier utifrån lagringspotential:

 • Vin som är gjort för att drickas direkt

 • Vin som är gjort för att lagras 

 • Vin som både kan drickas direkt och lagras

Vin som är gjort för att drickas ungt vinner sällan på lagring. Det är ofta lätta, fruktiga viner som inte lagrats på ekfat. 

Exempel: Nästan allt rosévin, en stor del av de vita och röda vinerna av den enklare sorten. 

Vin som är gjort för att lagras är ofta svårt, syrligt och strävt som ungt. Det är gjort på vingårdens finaste druvor och har lagrats en tid på ekfat innan de tappats på flaska. De vinerna “behöver” tid för att utvecklas och “öppna sig”. Socker- och alkoholhalt spelar även roll vid lagring. 

Exempel: rött prestigevin från Bordeaux eller Bourgogne som ibland kostar flera tusenlappar flaskan. 

Ta en titt på vin som kan lagras i + 10 år!

Vin som både kan drickas direkt och lagras är lite knepigare eftersom vi då behöver veta vad vi själva tycker om - unga, pigga och friska toner eller äldre mer komplexa och avrundade. 

Exempel: vin i en mellanprisklass av god kvalitet som ibland lagrats en tid på fat. 

Ta en titt på vin som kan lagras i 5-10 år!

 1. Vad händer med ett vin när det lagras?

Vin är levande och alla viner beter sig på olika sätt vid lagring. Det sker en kemisk reaktion när ett vin utsätts för små mängder syre (såsom genom korken vid lagring). Tänk dig ett äpple som du tagit en tugga på och sedan lagt ifrån dig. Färg, smak och doft förändras. 

Färg

Färgen på ett rött vin går från lila till orange till brunt vid lagring. Färgen blir även ljusare. Ett vitt vin brukar ofta bli mörkare med åren på flaska, så vitt till gult till orange. 

Doft & smak

Doften och smaken utvecklas när ett vin lagras. Generellt blir den djupare och mer komplex. Röda viner blir ofta mindre sträva med åren. 

 1. Hur lagrar man vin hemma?

Det finns 4 saker att tänka på när man lagrar vin hemma:

• Temperatur

• Luftfuktighet

• Ljus

• Stabilitet

Det går bra att lagra vin i en vinkyl, mörkt skåp eller garderob om man inte har en vinkällare hemma. Se bara till att temperaturen är stabil, att det är mörkt och att vinerna inte utsätts för skakningar. 

 1. I vilken temperatur ska vin lagras?

Temperaturen bör vara stabil, dvs inte variera så mycket upp och ned. Helst ska den ligga på mellan 10-14 grader men vissa menar på att även lägre och högre temperaturer går bra sålänge den är stabil. 

 1. Hur länge kan ett vin lagras i rumstemperatur?

Har du en stabil temperatur på 20-22 grader hemma och vinerna ligger ned i ett mörkt utrymme kan det gå bra att lagra dem i flera år utan att de tar skada. Men, vin är levande och det finns ingen exakt vetenskap som kan garantera att de utvecklas bra vid lagring. Därför är det alltid lite som att öppna ett kinderägg när en lagrad flaska korkas upp. 

 1. Hur länge kan man lagra vin?

Det beror på vilket vin du tänkt lagra. Generellt tål kvalitetsvin med mycket syra och strävhet längre lagring än lätta och fruktiga viner av den lite enklare sorten. Läs ovan om de olika vintyperna. 

 1. Vilken luftfuktighet är optimal för vinlagring?

Luftfuktigheten bör ligga runt 60-80%. Om luften är för torr kan korkarna torka. 

 1. Varför ska vin ligga ned när det lagras?

Av samma anledning som ovan. Korken hålls återfuktad inifrån och riskerar inte att torka, vilket gör att den släpper in mer syre till vinet. Det gör att det åldras fortare.

 1. Hur vet jag att ett vin lagrats för länge?

Det är upp till dig att bedöma om vinet inte längre smakar gott. När ett vin utsätts för stora mängder syre kan det utveckla brända toner och förlora sin ursprungliga karaktär. Ett vin kan även förlora både syra och strävhet vilket får det att upplevas platt och tråkigt. 

Och, det är inte farligare att dricka gammalt vin än ungt. Det värsta som kan hända är att du inte tycker att det är gott. 

Starter pack! Köp hem en låda med viner att lagra och kom igång redan idag med ditt nya liv som vinlagrare. 

Walk-in-wine-closet

Bildtext: Börja smått och låt intresset växa fram. Det börjar sällan med en walk-in-wine-closet såsom ovan. 

4 tips för att komma igång

1. Garderoben funkar fint. Där är det ofta mörkt, lugnt och temperaturen jämn. Rensa ut ett litet hörn och ställ vinlådorna där. När samlingen växer ger du ditt framtida jag ett härligt lyxproblem att lösa. 

2. Börja smått. Lagringsviner finns i flera prisklasser. Du behöver inte börja med de allra dyraste. Vin för 300 kronor flaskan kan vara förvånansvärt lagringsdugligt. 

3. Två av varje. Ha som standard att alltid köpa två av varje vin som ska lagras. Då kan du uppleva vinet vid olika stadier i mognadsprocessen. Dessutom finns ju även risken att ett vin blivit korkskadat eller på annat sätt defekt. 

4. Gå ihop med en vinvän. Allt blir roligare när man gör det tillsammans. Dessutom spar ni in på både utrymme och kostnad om ni är 2-3 vinkompisar som samlar tillsammans.

Den här lådan innehåller 6 viner för att komma igång med din vinlagring. Lagra vin - kom igång lådan!

Här nedan kan du även se alla viner som går att lagra 5-10 år samt mer än 10 år från vilka du kan plocka ihop din egen samling. 

Lycka till!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan