I Japan är det ofta tonkatsu som gäller när någon vill ha en snabblagad och mycket god kötträtt. Här lär vi dig hur du fixar tonkatsu hemma!
Tonkatsu är sofistikerad snabbmat
Tonkatsu är panerat och friterat fläskkött, känt för sitt krispiga yttre och saftiga inre. I Japan är tonkatsu en mycket vanlig rätt och det finns särskilda restauranger som enbart har tonkatsu på menyn. Idag finns tonkatsu i många länder och är en av de mest kända japanska kötträtterna.
Tonkatsu paneras med panko, ett japanskt ströbröd som finns i svenska butiker. Det ger en extra frasig yta. Tonkatsu kommer från “ton”, som betyder fläsk på japanska, och “katsu”, en förkortning av “katsuretsu”, som betyder schnitzel. Tonkatsu har mycket gemensamt med europeiska schnitzlar men steks inte utan friteras. Det är ett snabbt tillagningssätt och tonkatsu är en del av den japanska snabbmatskulturen.
Lyckas med tonkatsu
Det går bra att byta ut fläskköttet mot kyckling om du föredrar det, då har du gjort en chicken katsu. Tonkatsu serveras vanligtvis med ris, kål och en tjock söt sås, känd som tonkatsusås, som är en viktig del av måltiden. Även kål ses i Japan som en självklar del av tonkatsu. En skål misosoppa passar också som komplement.
Gör så här
-
Blanda ingredienserna till tonkatsusåsen i en skål.
-
Börja med att krydda kotletterna jämnt med salt och peppar.
-
Doppa varje kotlett först i mjölet, sedan i det vispade ägget, och slutligen i panko. De ska vara helt täckta med panko.
-
Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna över medelhög värme. Oljan bör vara minst en centimeter djup. Du kan behöva mer än 2,5 dl olja beroende på hur stor pannan är.
-
Lägg i kotletterna och fritera dem tills de är gyllenbruna och genomstekta, cirka 4 minuter på varje sida.
-
Ta ut kotletterna och låt dem vila på en tallrik med hushållspapper för att få bort överskottsoljan.
-
Skär upp kotletterna och servera med strimlad kål som en fräsch sallad vid sidan om.
Ingredienser (4 pers)
-
4 benfria fläskkotletter, cirka 155 g vardera
-
2,5 dl vetemjöl (cirka 120 g)
-
2 stora ägg, vispade
-
5 dl panko-ströbröd (cirka 165 g)
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
2,5 dl rapsolja, för fritering
-
1/4 kålhuvud, strimlat (cirka 5 dl)
-
Tonkatsusås
-
1 dl ketchup
-
2 msk worcestershiresås
-
2 msk japansk soja
-
2 msk honung
-
1 tsk riven ingefära
-
1 tsk rökt paprikapulver
-
1 finriven vitlöksklyfta
Vin som passar till tonkatsu
Riesling
Pinot noir