Rödbetssoppa är en klassisk och smakrik rätt som i Sverige ofta serveras med kokt ägg och dill.
En färgstark klassiker som äts i hela Europa
Rödbetssoppa, med sin karaktäristiska och aptitliga färg, har ett ursprung som kan spåras till medeltida Europa, där rödbetor var en vanlig grönsak. Ursprungligen tillagades den med enkla ingredienser som rödbetor, vinäger och kryddor. Med tiden har receptet utvecklats och varierats beroende på region och kulturella influenser. Den syrliga polska “barszcz czerwony” och den krämiga ryska rödbetssoppan “borsjtj” är två av många exempel på hur man kan laga rödbetssoppa. Vissa recept kräver att rödbetorna bakas i ugnen, vilket kan ge dem en fylligare smak än när de kokas. Toppingen kan också varieras och bestå av till exempel rostade nötter eller syrlig yoghurt.
I Sverige har rödbetssoppan en lång tradition eftersom rödbetor växer bra över stora delar av landet. I vårt ganska avskalade recept är det viktigt med en god buljong för att få djup i smaken. För att lyckas göra en riktigt god rödbetssoppa är det också viktigt att använda färska och väl kokta rödbetor. Kryddningen är en annan viktig faktor. Förutom salt och peppar kan du använda kryddor som kummin, dill, lagerblad och allspice för att ge soppan en extra dimension.
Rödbetor har länge ansetts ha medicinska egenskaper. Idag vet vi att de innehåller bland annat folsyra, kalium och vitamin C, som alla är viktiga för en god hälsa.
Rödbetssoppa kan serveras som förrätt eller varmrätt, beroende på portionernas storlek och vad den serveras med. Det är vanligt att låta soppan mogna i kylen över natten för att förstärka smakerna.
Gör så här
-
Koka två ägg i åtta minuter.
-
Fräs lök och vitlök i smör eller olivolja tills de mjuknar.
-
Tillsätt rödbetorna och fräs i några minuter.
-
Häll på buljongen och låt koka upp.
-
Sänk värmen och låt sjuda i cirka 20 minuter, eller tills rödbetorna är mjuka.
-
Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender.
-
Rör ner grädde och vinäger.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Servera soppan varm med hackad dill och en ägghalva per tallrik.
Ingredienser (4 pers)
-
500 g rödbetor, skalade och tärnade
-
1 gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 msk smör eller olivolja
-
1 liter grönsaksbuljong
-
2 dl grädde
-
1 msk vinäger
-
Salt och peppar efter smak
-
Färsk dill, hackad (till garnering)
-
2 hårdkokta ägg
Kan man använda förkokta rödbetor?
Ja, du kan använda förkokta rödbetor för att förkorta tillagningstiden. Välj antingen rödbetor du kokat själv eller vakuumförpackade från butiken.
Vin som passar till rödbetssoppa