Ranchdipp är en amerikansk dippsås som är perfekt för att dippa grönsaksstavar och chips i. Smaken kan varieras i det oändliga så länge den har det djup och den syrliga touch som dippen är berömd för.
Majonnäs och gräddfil är grunden i ranchdipp
Det finns ett par olika teorier om såsens ursprung, och man är inte helt ense om ifall receptet är från 1920- eller 50-talet. Att det blivit en modern amerikansk klassiker råder det dock inga tvivel om. I ett klassiskt recept på ranchdipp blandas gräddfil och majonnäs. Sedan smaksätter du dippen med lök- och vitlökspulver samt färska örter och antingen vinäger eller citronsaft. Den klassiska dressingen har under årens lopp utvecklats till en mångfacetterad dipp. I takt med att populariteten har ökat har kockar och hemmakockar experimenterat med olika ingredienser och konsistenser. Vissa föredrar en lite syrligare ranchdipp, medan andra gillar en krämigare variant.
Att göra egen ranchdipp är lätt
Det finns inget som slår den fräscha och mångfacetterade smaken av en hemlagad ranchdipp. Genom att själv komponera din dipp har du full kontroll över vilka smaker som ska framhävas. En bra grund är högkvalitativa mejeriprodukter som gräddfil och majonnäs. Genom att välja ekologiska ingredienser och minska på tillsatser kan du skapa en hälsosammare variant av denna klassiska dipp.
Använd ranchdipp som en allsidig smaksättare. Den passar lika bra till sallader som till snacks, hamburgare och kyckling. När du gör din egen ranchdipp kan du anpassa smaken efter dina preferenser.
Gör så här
-
Börja med att blanda ihop lökpulver, vitlökspulver, salt och cayennepeppar i en skål.
-
Tillsätt gräddfil, majonnäs, vinäger, finhackad persilja och gräslök till de torra kryddorna.
-
Rör om ordentligt tills allt är väl blandat och har en jämn konsistens.
-
Smaka av dippen och justera kryddningen efter dina preferenser. Vill du ha mer smak av vitlök eller lök kan du tillsätta extra av det. Om du vill ha mer hetta kan du öka mängden cayennepeppar.
Ingredienser (4 pers)
-
1 dl gräddfil
-
1/2 dl majonnäs
-
1 msk vitvinsvinäger
-
2 msk finhackad färsk persilja
-
1 msk finhackad färsk gräslök
-
1 tsk lökpulver
-
1 tsk vitlökspulver
-
Salt och cayennepeppar efter smak
Vin som passar till ranchdipp