Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Räkcrêpes

Räkcrêpes är en delikatess bestående av tunna pannkakor fyllda med en krämig räkstuvning, som gratineras med ost för en gyllene finish.

Enkel elegans med franska rötter

Crêpes med räkor är en populär rätt i flera länder, särskilt i Frankrike där crêpes har sitt ursprung. Crêpes är tunna pannkakor som i det här fallet fylls med en räkstuvning och gratineras med ost. Du får bäst resultat med färska räkor men eftersom du gör en stuvning är skillnaden inte så stor, jämfört med frysta räkor, som när du äter räkor råa på till exempel en räkmacka. Du kan grädda dina crêpes i förväg. Om de inte är varma direkt från pannan värmer du dem snabbt innan du lägger på stuvningen.

Så lyckas du med räkcrêpes

Räkcrêpes har en mustig och varierad smak, beroende på de specifika ingredienserna som används förutom räkor. Vi har bland annat dill och citron i vårt recept på räkcrêpes, för en nordisk touch. Galetter är en variant av crêpes gjorda med bovetemjöl. Det ger dem en extra frasig och lite mer robust struktur. I Frankrike är det vanligt att använda galetter istället för crêpes till salta fyllningar, som räkstuvning. 

Räkcrêpes kan serveras både som förrätt och huvudrätt. De är inte bara goda utan de ser även snygga ut på tallriken. Räkcrêpes är en komplett måltid men om du vill lägga till något passar det med en enkel sallad och citronklyftor.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 °C.

  2. Vispa ihop mjöl och salt med hälften av mjölken till en jämn smet.

  3. Smält smöret och rör ner det i smeten.

  4. Vispa i äggen och den resterande mjölken och grädden till en slät smet. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.

  5. Värm en stekpanna eller crêpespanna och låt en klick smör smälta i den.

  6. Häll upp en slev smet i pannan och snurra runt pannan så att smeten blir jämn.

  7. Stek i cirka 1 minut per sida tills crêpen är gyllenbrun.

  8. Lägg crêpen på en tallrik och håll den varm genom att täcka med en kökshandduk.

  9. Upprepa proceduren med resten av smeten.

  10. Smält smöret till fyllningen i en kastrull och rör ner vetemjölet.

  11. Späd med mjölk och grädde under vispning. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter, eller tills såsen tjocknar.

  12. Rör ner citronskal, citronsaft, dill och räkor. Smaka av med salt och peppar.

  13. Fördela räkfyllningen och rulla eller vik ihop crêpen.

  14. Lägg crêpesen i en ugnsform, strö över osten och gratinera i cirka 5 minuter.

  15. Servera räkcrêpes varma!

Ingredienser (4 pers)

  • 2 dl vetemjöl

  • 3 ägg

  • 2 dl mjölk

  • 1 dl vispgrädde

  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 tsk strösocker

  • 50 g smör, till stekning

  • Fyllning

  • 2 msk smör

  • 3 msk vetemjöl

  • 2 dl mjölk

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 citron, rivet skal och saft

  • 4 msk hackad dill

  • 500 g färska eller frysta räkor utan skal (frysta räkor ska vara tinade och avrunna)

  • 100 g ost med hög smältbarhet

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till räkcrêpes

Chardonnay

Chablis

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!