Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pommes duchesse

Pommes duchesse är en klassisk potatisrätt som är lätt att göra samtidigt som den ser väldigt trevlig ut på tallriken.

Pommes duchesse har lång tradition inom gastronomi

Ursprunget till pommes duchesse, eller duchessepotatis som är ett annat vanligt namn, kan spåras tillbaka till 1700-talets Frankrike. Denna rätt har sedan dess varit en del av den franska matlagningstraditionen och har förekommit i amerikanska och europeiska kokböcker sedan 1800-talet. Rätten har också lång tradition på finare restauranger som tillbehör till lyxiga fisk- och kötträtter. Vi vill slå ett slag för att göra pommes duchesse hemma, som en elegantare variant av vanligt potatismos.

Mjölig potatis passar bäst till pommes duchesse

Pommes duchesse består av en puré av mosad potatis, äggula och smör. Denna puré spritsas eller formas sedan för hand till olika figurer och gräddas tills de får en gyllene färg. Äggulan binder ihop moset samtidigt som det får en mycket krämig konsistens. Vårt recept på pommes duchesse kan användas som grund för experimenterande. Tillsätt olika örter, kryddor eller varför inte lite riven ost på toppen för att ge rätten extra smak och karaktär. För bästa möjliga resultat bör du använda potatis med en mjölig konsistens och hög stärkelsehalt. King Edward och Bintje är bra alternativ. Använder du fast potatis kan moset bli grynigt.

Pommes duchesse är en mångsidig rätt som passar till många olika huvudrätter. Den är särskilt god till fisk och kött, men fungerar även utmärkt till grönsaksbaserade rätter.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 °C med grillelementet påslaget.

  2. Skala potatisen och koka den i vatten med salt tills den är mjuk.

  3. Använd en potatispress och passera potatisen innan du blandar den med smör, äggulorna samt salt och peppar efter smak.

  4. Fyll en spritspåse med potatismoset och forma toppar på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.

  5. Gratinera pommes duchesse i den övre delen av ugnen tills de fått färg. Det tar cirka 5–10 minuter.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg potatis

  • 2 äggulor

  • 75 g smör

  • Salt och vitpeppar efter smak

Vin som passar till pommes duchesse

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!