Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Plockmat

Plockmat är konsten att skapa en måltid av små, läckra rätter som tillsammans bildar en färgstark och smakrik buffé. Det är den perfekta maten för sociala tillställningar där gästerna kan umgås okomplicerat och njuta av mindre smakbitar.

Med plockmat kan alla hitta något de gillar

Se till helheten så att du har plockmat som utgör en blandning av smaker och texturer för att skapa en intressant och tillfredsställande måltid. Vissa rätter kanske kan göras i förväg så att du inte får lika mycket att göra under dagen för bjudningen.

Plockmat har många motsvarigheter runt om i världen. I medelhavsregionen äter man meze, som kan bestå av små rätter som hummus, tabbouleh, dolma, falafel och tzatziki. Dim sum är små ångade eller friterade smårätter som serveras i korgar. Dim sum kan inkludera dumplings, wontons, bao och vårrullar. Tapas är en form av plockmat som kan serveras som förrätt, tilltugg eller som en del av en större måltid.

Vår plockmat går mycket snabbt att förbereda och är dimensionerat för ett längre samkväm, kanske en spelkväll eller serie i TV-soffan, snarare än ett mingel innan förrätten. Det mesta kan bytas ut mot något annat om du till exempel har tillgång till andra ostar eller något tillbehör just du tycker passar extra bra.

Gör så här

  1. Skär ostarna i bitar av lämplig portionsstorlek.

  2. Placera ostarna snyggt på ett fat eller en bricka tillsammans med en burk eller skål med marmelad.

  3. Lägg till druvor och päronskivor runt osten.

  4. Skär salami, prosciutto och coppa i tunna skivor.

  5. Placera köttet på ett fat eller en bricka.

  6. Lägg till oliver och marinerade grönsaker runt köttet.

  7. Rör ihop crème fraiche, gräslök, dill, citronskal och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar.

  8. Bred ut röran på brödskivorna.

  9. Lägg laxskivorna ovanpå röran.

  10. Dekorera med kapris, rödlök och dillkvistar om du vill.

  11. Skär eller stansa brödet i små fyrkanter, cirklar eller trekanter och stick tandpetare genom dem.

  12. Garnera med dill.

Ingredienser (4 pers)

  • Ostbricka

  • 200 g brieost

  • 200 g cheddarost

  • 200 g manchego

  • 200 g färska druvor

  • 2 päron, skurna i skivor

  • 6 matskedar fikonmarmelad

  • Blandade kex

  • Charkbricka:

  • 200 g salami

  • 200 g prosciutto

  • 200 g lufttorkad fläskkarré

  • 1 burk oliver

  • 1 burk marinerade eller picklade grönsaker

  • Snittar med rökt lax:

  • 200 g rökt lax i tunna skivor

  • 8 skivor rågbröd eller kavring

  • 1 dl crème fraiche

  • 1 msk finhackad gräslök

  • 1 msk finhackad dill

  • 1 citron, rivet skal och saft

  • Salt och peppar

  • Dill för garnering

Vin som passar till Ostbricka

Fruktig riesling

Chenin blanc

Bubbel

Vin som passar till Charkbricka

Pinot noir

Sauvignon blanc

Sancerre

Vin som passar till snittar med rökt lax

Riesling

Pinot gris

Gewürztraminer

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept