Vår pavlova toppas med svenska bär
Pavlova är en berömd efterrätt som är uppkallad efter den ryska ballerinan Anna Pavlova. Den har ett krispigt yttre och segt och mjukt inre, och toppas med färsk frukt och vispgrädde. I både Australien och Nya Zeeland hävdar man att pavlova skapades där, under en av ballerinans turnéer. Idag är denna ikoniska efterrätt spridd över världen. En traditionell pavlova bakas så att marängens mitt förblir mjuk medan det yttre är hårt. Kiwi, jordgubbar och passionsfrukt förekommer i många recept, men i vår pavlova har vi valt att använda svenska bär. Du kan anpassa urvalet utifrån preferenser och säsong.
För att få en perfekt maräng är det viktigt att proportionen mellan socker och äggvita blir den rätta. I det här receptet utgår vi från normalstora ägg, för enkelhetens skull, men om du vill vara mer noggrann och har en bra köksvåg kan du väga äggvitorna och använda dubbla mängden socker. Det är viktigt att vitan är helt fri från äggula.
Pavlova är känd för sitt utseende
En pavlova är elegant med sin luftiga konsistens och bärens färger mot den vita grädden och marängen. Efterrätten är inspirerad av den grace och lätthet som kännetecknade Anna Pavlova, och brukar formas för att påminna om den karaktäristiska kjol som ballerinor bär. Följer du vårt recept får du en pavlova i form av en vacker, tårtliknande presentation men det är också möjligt att göra den i individuella formar.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 °C.
-
Klä en bakplåt med bakplåtspapper och rita en cirkel med en diameter på 20 cm.
-
Vispa äggvitorna till ett fast skum i en stor, ren bunke.
-
Tillsätt strösocker, en matsked i taget, och vispa in sockret ordentligt.
-
Fortsätt vispa äggvitorna tills sockret har löst sig helt och du kan forma klickar med fasta toppar. Det ska inte finnas några synliga sockerkorn i smeten.
-
Vänd ner citronsaft, vanilj och majsstärkelse.
-
Klicka ut marängen mitt på den ritade cirkeln och jämna ut den så att den får fina kanter
-
Sänk värmen till 100 °C och grädda marängen i mitten av i ugnen i 90 minuter.
-
Stäng av ugnen och låt marängen svalna inuti i 40 minuter. Ta sedan ut den och låt den svalna helt.
-
Vispa grädden.
-
När marängen har svalnat, tryck försiktigt runt mitten, där marängen är seg, för att skapa en grop. Fyll gropen med hälften av bären. Avsluta med att lägga på resten av bären och grädden på toppen av pavlovan
Ingredienser (4 pers)
-
4 äggvitor (medelstora)
-
260 g strösocker
-
1 tsk ren vaniljextrakt eller 1/4 tsk vaniljpasta (valfritt)
-
1 tsk citronsaft (äppelcidervinäger eller citronsyra fungerar också)
-
1 tsk majsstärkelse
-
250 ml vispgrädde
-
250 g färska blåbär och söta, grovt hackade, körsbär (urkärnade)
Vin som passar till Pavlova
Muscat
Demi-sec