Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Muscat

(6)

Muscat är samlingsnamnet på en familj av druvor som lär ha sitt ursprung i Mellanöstern. Vinerna är alltid aromatiska, ibland bubbliga, ibland söta men kan även vara torra. 

Vad är Muscat?

Muscat är en druvsort, eller mer korrekt, ett samlingsnamn för en hel druvfamilj. Olika sorter används för att göra olika typer av vin - torrt, sött, mousserande och starkvin. Gemensamt för alla är den aromatiska doften. Muscat tros vara en av världens äldsta druvsorter.

Varifrån kommer Muscat?

Det sägs att druvfamiljen härstammar från Mellanöstern men odlas idag runt om i hela världen. 

Vart odlas Muscat?

De druvsorterna från Muscatfamiljen som oftast används i vinframställning är:

  • Muscat d'Alexandrie
  • Muscat ottonel
  • Muscat blanc à petits grains

Odlingsområden för dessa druvor är olika. Alexandrie odlas främst kring de varmare delarna av medelhavet. Ottonel trivs bäst i lite svalare klimat medan Petit odlas runt om i stora delar av vinvärlden.

De mest välkända distrikten för Muscat är franska Alsace, portugisiska Setúbal, italienska Piemonte, den grekiska ön Samos och olika delar av Australien.

Vilken Muscat är bäst?

De Muscat-viner som anses vara av högsta kvalitet är Muscat blanc à petits grains. Den odlas främst i italienska Asti i form av Moscato d’Asti vilket är ett pärlande lätt dessertvin. Även i Grekiska Samos och de södra delarna av Frankrike tar den druvsorten kvalitativa uttryck. 

Vilken Muscat är vanligast?

Muscat d’Alexandrie är den vanligaste av stilarna, odlingen sker främst i varmare delar och ger söta viner som till exempel:

Hur smakar Muscat?

Gemensamt för alla druvsorter inom muscat-familjen är en aromatisk doft som påminner om fläder och aprikos. Smaken beskrivs ibland som smaken av gröna vindruvor. Vinerna kan vara alltifrån snustorra, mousserande till väldigt söta och även starkviner.

Vad är skillnaden mellan Muscat och Moscato?

Muscat och Moscato är samma druvsort. Den kallas Moscato i Italien där den ofta är bubblig under namnet Moscato d’Asti. Muscat odlas på flera platser. I Frankrike är den mest i form av stilla vin i Alsace.

Är Muscat bättre än Chardonnay?

Muscat är en mycket mer aromatisk druvsort än Chardonnay. Smaken blir därför annorlunda. Ett vin på Chardonnay kan smaka på många olika sätt beroende på vart den växer samt om den lagrats på ekfat eller inte. Samma gäller för Muscat men det kommer alltid att ha en mer blommig och fruktig smak än ett Chardonnay.

Om det är bättre beror på vilken typ av vin man tycker är gott.

Är Muscat en grön druva?

Även om alla Muscat-sorter räknas som gröna druvor så kan färgen variera från ljust gyllene via rosa till mörk purpur. Färgen kan till och med skifta från år till år på en och samma vinranka.

Vilken mat passar till Muscat?

Eftersom Muscat kan smak på så olika sätt beror det på vilken stil på vinet du har hemma. De torrare vinerna är goda till kryddstark asiatisk mat med lite sötma. Söta muskatviner passar till nötter, frukt- och bärdesserter.

Här följer några exempel:

  • Muscat de Rivesaltes passar fantastiskt bra till karamelliserade nektariner med salt karamellglass.  
  • Moscato d’Asti bör avnjutas riktigt svalt, kring 6-8 grader, till en fruktsallad med citronsorbet och en fyllig mandelkaka. 
  • Muscat de Beaumes-de-Venise gifter sig fint med en chokladfondant med krämig vaniljglass.

Kan man lagra Muscat?

Viner gjorda på Muscat vinner sällan på lagring och dricks bäst i sin ungdom, då de har sin härliga, flörtiga fruktighet bibehållen.