Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Nya Zeeland

(14)

Nya Zeeland- ett av Nya Världens yngsta vinländer. Trots att man planterade vinstockar på Nya Zeeland redan år 1819 så var det inte förens 150 år senare som man började odla vin på riktigt.

En anledning till den sena start är för att vinlusen hade sin framfart år 1895 på Nya Zeeland och även det hårda regelverket förhindrade vinmakaren att sälja sina viner själv till allmänheten. I juni år 2018 bildades Appellation Marlborough Wine (AMW) utav de 36 främsta producenterna i distriktet. Kraven för att ett vin ska kvalificera är att druvorna vuxit på ekologiskt certifierade marker i Marlborough, buteljeringen ska ske på Nya Zealand och skördeuttaget får inte vara för högt. Vidare ska vinerna testas av en godkänd smakpanel på Nya Neeland. 

År 1960 fanns knappt 400 hektar vingårdsmark på Nya Zeeland till skillnad idag med ca 35000 hektar så är ökningen enorm på bara de 59 år. Men detta går att jämföra med storleken på Champagne och sett till hela vinvärlden består Nya Zeeland för endast 1 % av världsproduktionen och de flesta av vingårdarna är väldigt enkla och små med fokus på att producera viner av högsta klass. Landet har även världens östligaste vindistrikt på Nordön- Gisborne och världens sydligaste vindistrikt i Central Otago på Sydön.

År 1973 började man att plantera på Marlborough där hela 59 % (ca 22 000 hektar) av landets Sauvignon Blanc odling återfinns. Det är även Marlborough som är världskänt för sina fantastiska viner på just sauvignon blanc-druvan och efterföljt kommer den blå druvan pinot noir som förövrigt är den näst mest odlade druvan i landet. Nya Zeeland är det land som stilmässigt är mest likt gamla världen-viner. Med sina svala pinot noir-viner, eleganta och friska sauvignon blancs, florala och animaliska syrahviner likt de från norra Rhone, Bourgogne-lika chardonnay och de Bordeaux-blends som produceras här. 70 % av landets vinodling består utav gröna druvor. Hållbart tänk är mycket viktigt för Nya Zeeländarna och hela 98 % av druvorna lär vara certifierade som sustainable. Nya Zeeland är först och främst uppdelat på nordön och sydön sedan vidare på 12 vindistrikt. Klimatet på Sydön är det svalaste av de två öarna och därför trivs druvor som sauvignon blanc och pinot noir väldigt bra där. Vidare till Nordön där syrah, gewürztraminer och cabernet sauvignon trivs på grund av det något varmare klimatet och druvorna får möjlighet att mogna fullt ut.