Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Muhammara

Den syrianska rätten muhammara är en djupt röd, krämig dipp med en intensiv och rökig smakprofil.

Muhammara – en smakresa från Aleppo

Muhammara har sitt ursprung i Aleppo, en flera tusen år gammal stad i nuvarande Syrien. Aleppo var en viktig knutpunkt för handel med bland annat de kryddor som ingår i muhammara. Ajvar och harissa är exempel på rätter som liknar muhammara men som uppstått i andra kulturer.

Lyckas med muhammara

De vanligaste ingredienserna i muhammara är röd paprika, valnötter, brödsmulor, citronjuice, granatäpplemolass (en reduktion av juice från sura granatäpplen), röd chilipasta, salt, olivolja och spiskummin. Paprikorna rostas för att få fram paprikans naturliga sötma och samtidigt ge rätten en rökig touch. Brödsmulorna är viktiga då de absorberar smakerna från de andra ingredienserna och bidrar till den krämiga konsistensen. Rätten är även känd för sin distinkta smak och den textur som valnötterna tillför den lena röran. Muhammara kan varieras genom att du justerar mängden chili för att göra den mer eller mindre het. Du kan också lägga till andra kryddor för att anpassa smaken. Det är viktigt att balansera hetta och sötma för att lyckas med rätten. 

Muhammara kan serveras som dipp, på rostat bröd eller som en sås till grillat kött och fisk. Det är också vanligt att använda pitabröd för att skopa upp röran. Muhammara håller sig i upp till en vecka i kylskåp om du förvarar den i en lufttät behållare.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 °C.

  2. Pensla paprikorna med 1 matsked olivolja och lägg dem i en ugnsfast form. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter, vänd dem ett par gånger.

  3. Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål, täck med plastfolie i några minuter. När de svalnat plockar du bort skalet och kärnorna och skär dem i strimlor.

  4. Lägg de rostade paprikorna i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa till en slät röra. Smaka av med salt och tabasco.

  5. Häll upp muhammaran i en skål. Täck och ställ i kylskåpet och låt svalna innan servering.

  6. Vid servering ringlar du över lite olivolja och garnerar med valnötter och persilja.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 röda paprikor

  • 4 matskedar olivolja

  • 100 gram rostade valnötter

  • 1 vitlöksklyfta, grovt hackad

  • 3 matskedar tomatpuré

  • 2 dl brödsmulor

  • 2 matskedar granatäpplemolass

  • 1 tsk aleppopeppar eller annan mild torkad chili

  • 1/2 tsk socker

  • 1 tsk sumak

  • Salt och tabasco efter smak

Vin som passar till muhammara:

Grenache

Zinfandel

Pinot Noir

Chenin Blanc

Viognier

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!