Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Kall dillsås

Kall dillsås passar till mycket och är superenkel att göra.

Kall dillsås till fisk

Dill är en av de viktigaste kryddorna i det svenska köket och har odlats som krydda sedan medeltiden. Det är svårt att peka ut ett exakt ursprung för kall dillsås eftersom liknande såser med gräddfil, dill och citron finns i många olika kulturer. Vår variant är starkt förankrad i det nordiska köket, särskilt det svenska, där kall dillsås är mycket populär och ofta serveras till kokta och panerade fiskrätter. Kall dillsås har en frisk smak som även passar mycket bra till potatis och andra grönsaker. Inte minst till kokt färskpotatis är kall dillsås för många ett givet komplement.

En god majonnäs är grunden i kall dillsås

Basen för en klassisk kall dillsås brukar vara gräddfil, citronsaft, majonnäs och dill men du kan komplettera med fler ingredienser för att få fram önskad smakprofil. Det är viktigt att smaka av såsen noggrant och justera mängden salt, peppar, citron och andra kryddor så att du får rätt balans. Allra godast blir såsen om du gör egen majonnäs, men det fungerar också bra med färdig majonnäs. 

Kall dillsås håller sig några dagar i kylskåp och kan alltså göras i förväg.

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en skål.

  2. Smaka av och justera smaken efter tycke.

  3. Servera.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 dl gräddfil

  • 1 dl majonnäs

  • 1 dl färsk dill, fint hackad

  • 1 msk färsk dragon, fint hackad

  • 1/2 citron (både saft och zest)

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till kall dillsås:

Sauvignon blanc

Torr riesling

Chablis

Grüner veltliner

Albariño

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept