Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Helgrillad kyckling (Spatchcock)

Helgrillad kyckling spatchcock ger dig mört och saftigt kött med krispig yta. I vår version av rätten står färsk rosmarin, vitlök och citron för smakerna.

Helgrillad kyckling som blir extra saftig

Kyckling spatchcock, även kallad fjärilskyckling, är en tillagningsmetod där kycklingens ryggrad avlägsnas och kycklingen plattas ut. Detta gör att kycklingen tillagas jämnt och snabbt, och den blir extra krispig och saftig. Dessutom håller sig kryddningen på plats! Vi har valt att ge vår helgrillade kyckling smak av citron, vitlök och rosmarin som gnids in i köttet inför grillningen. Du kan även marinera köttet för extra smak.

När du plattar ut kycklingen får dess skinn mer kontakt med värmekällan. Ytan blir extra krispig på det sättet. Tack vare den korta tillagningstiden bevaras mer av vätskan i köttet – som inte bara blir saftigt utan också mört. Kyckling spatchcock har inget tydligt ursprung. Att platta till kycklingen har varit en vanlig tillagningsmetod i många kulturer, inte minst i medelhavsregionen. Man kan inte ens med säkerhet säga vad ordet spatchcock kommer ifrån. En uppfattning är att det är en sammanskrivning av dispatch (tillaga eller ta kål på) och cock (fågel).

Spatchcock-kyckling i ugn eller på grillen

Spatchcock-kyckling kan tillagas på grillen eller i ugnen. Att grilla över kol ger extra smak men kräver mer tillsyn eftersom kycklingen behöver vändas för att tillagas jämnt. Vårt recept är baserat på att du gör helgrillad kyckling spatchcock på ett grillgaller i ugnen. 

Rätten passar ihop med till exempel grillad majs eller ris. Eventuella rester har många användningsområden och passar i till exempel wraps, för en snabb och god måltid.

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 °C.

 2. Skölj kycklingen och låt den torka ordentligt. Skinnet blir krispigare om det är torrt. Använd en vass kniv eller sax och skär/klipp bort ryggraden. Vänd kycklingen med bröstsidan nedåt och tryck till hårt så att den blir platt.

 3. Gnid in kycklingen med olivolja, riven vitlök samt salt och peppar. Fördela rosmarin och citronskivor ovanpå kycklingen.

 4. Grilla kycklingen i ugnen tills den är genomstekt. Det tar cirka 45 minuter, beroende på hur tjock den är.

 5. Servera helgrillad kyckling spatchcock med ris och grönsaker.

Ingredienser (4 pers)

 • 1 hel kyckling (ca 1,5 kg)

 • 1 citron

 • 2 msk färsk hackad rosmarin

 • 2 vitlöksklyftor

 • 2 msk olivolja

 • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till helgrillad kyckling (spatchcock)

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept