Prova denna klassiska franska potatissallad som tillbehör till dina favoriträtter på grillen eller vid picknicken. Den går utmärkt att förbereda dagen innan, det gör den nästan bara godare.
Gör så här
- Skala potatisen och koka den mjuk.
- Låt potatisen svalna och skiva den därefter i skivor på ca 0,5 cm.
- Tillsätt rödlök och kapris till den skivade potatisen.
- Gör vinägretten genom att blanda dijonsenap och vinäger i en skål. Tillsätt sedan oljan droppvis under vispning så att vinägretten går ihop. Tillsätt dragonen.
- Blanda allt försiktigt i en skål och servera till valfritt tillbehör.
Ingredienser (4 pers)
-
1 kg fast potatis (använd gärna färskpotatis vid säsong)
1 liten rödlök, tunt skivad
2–4 msk avrunnen kapris, gärna non-pareilles
3 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
0,5 tsk torkad dragon
Salt och peppar
Vin som passar till fransk potatissallad
Servera gärna till ett torrt vitt vin. Varför inte en torr riesling?
Kan man göra fransk potatissallad dagen innan?
Ja, det går alldeles utmärkt! Den franska potatissalladen görs med fördel dagen innan, eller åtminstone några timmar innan den ska serveras, så hinner potatisen suga åt sig av vinägretten ordentligt.
Kan jag använda rädisor i min franska potatissallad?
Självklart kan du tillsätta både rädisor och andra eventuella grönsaker du känner för. Hyvla gärna rädisorna tunt på mandolin eller en vass kniv. För extra krispiga rädisor kan du lägga dem i isvatten i ca 20 minuter innan du torkar av dem med hushållspapper och tillsätter dem i den franska potatissalladen.
Vad kan man servera fransk potatissallad till?
Den franska potatissalladen är mångsidig och passar lika bra som tillbehör till varmrökt lax eller färdiggrillad kyckling, som på grillbuffén och på picknicken.