Coq au vin är en värmande och aromatisk gryta som kombinerar saftig kyckling med fylliga grönsaker och en kryddig rödvinssås. Rätt lagad är coq au vin en smakupplevelse som är svår att motstå.
En smakrik klassiker från Bourgogne
Coq au vin är en rustik och smakrik gryta som har sitt ursprung i Bourgogne-regionen i Frankrike. Den har tillagats i århundraden och finns i många varianter, men den grundläggande idén är densamma – kycklingbitar bryns och puttras sedan i rött vin, ofta med buljong, grönsaker och kryddor, tills den blir mör och saftig.
Coq au vin har en mycket hög kulinarisk status. Rätten anses vara en symbol för lantlig fransk husmanskost och uppskattas för sin förmåga att värma själen under en kall dag. Rätten har också hyllats av många kända kockar och kokboksförfattare genom åren.
Nyckeln till en lyckad coq au vin ligger i detaljerna. Använd högkvalitativa ingredienser, inklusive en god kyckling, ett välbalanserat rött vin och färska örter. Bryn kycklingen noggrant för att få en fin karamelliserad yta och låt den sedan puttra långsamt i vätskan tills den är helt genomkokt. Smaka av och justera kryddningen efter behov. Om du vill ha en tjockare sås kan du reda den med majsstärkelse löst i lite kallt vatten.
Du kan även använda tupp i coq au vin. Ordet “coq” betyder “tupp” på franska. Numera är det vanligare att använda kyckling i receptet, av praktiska skäl. Tuppar kan vara svårare att få tag på och även svårare att tillaga. Om du vill prova att göra en traditionell coq au vin ska du använda en ungtupp med mört kött och förlänga tillagningstiden.
Gör så här
-
Torka kycklingbitarna med hushållspapper och krydda dem med salt och peppar.
-
Värm olivolja i en stor gryta på medelvärme. Bryn kycklingbitarna i omgångar tills de får en fin gyllenbrun yta. Ta upp dem ur grytan och lägg dem åt sidan.
-
Tillsätt baconet i grytan och stek det tills det är krispigt. Tillsätt löken och morötterna och stek tills de mjuknar, i cirka 5 minuter.
-
Tillsätt vitlöken och tomatpurén och stek i ytterligare 1 minut.
-
Häll i vinet och buljongen och tillsätt timjan, lagerblad, salt och peppar.
-
Lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan och låt dem sjuda under lock på svag värme i cirka 1 timme, eller tills kycklingen är genomkokt.
-
Ta bort grytan från värmen och låt din coq au vin vila i 10 minuter innan servering.
-
Servera coq au vin varm med potatismos, ris eller bröd. Garnera med hackad persilja.
Ingredienser (4 pers)
-
1 hel kyckling (ca 1,5 kg), delad i 8 bitar
-
2 msk olivolja
-
100 g tärnat bacon
-
2 gula lökar, hackade
-
2 morötter, hackade
-
2 vitlöksklyftor, hackade
-
1 msk tomatpuré
-
1 flaska (750 ml) rött vin, helst pinot noir
-
500 ml kycklingbuljong
-
1 timjankvist
-
2 lagerblad
-
Salt och peppar efter smak
-
2 msk hackad persilja (till garnering)
Vin som passar till coq au vin