Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bulgogi

Bulgogi är koreansk BBQ, en smakupplevelse som förenar sötma, sälta och rökighet.

Marmorerat nötkött passar till vårt bulgogi-recept

Ordet “bulgogi” betyder bokstavligen “eld och kött”, vilket ger en hint om dess tillagningsmetod.

Från början tillagades köttet på spett över öppen eld, men idag grillas det ofta på en grill eller i en stekpanna. Det traditionella valet av kött är tunt skivat nötkött. Entrecôte och innanlår passar mycket bra med sin fina marmorering. Du kan dock utgå från vårt bulgogi-recept och välja fläskkött, kyckling, lamm eller en annan styckningsdel av nöt. För en vegetarisk version kan du använda tofu eller champinjoner.

Marinaden är nyckeln till smaken i vårt bulgogi-recept

Bulgogi har sin egen unika smakprofil tack vare den marinad som köttet marineras i. Den kombinerar flera grundsmaker, inklusive umami, och brukar bestå av sojasås, päronpuré, vitlök, sesamolja, socker och svartpeppar. Päronpurén hjälper till att mörka köttet och ger en naturlig sötma, men kan ersätts med honung, karamelliserad lök eller varför inte äppelpuré. Du kan experimentera genom att tillsätta ingredienser som ingefära, chili, honung eller mirin. Om marinaden inte blir tillräckligt tjock kan du komplettera vårt bulgogi-recept med lite maizena.

Bulgogi är en mångsidig rätt som passar bra med många olika tillbehör. Några populära alternativ inkluderar långkornigt ris, kimchi och gochujang (koreansk chilipasta).

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.

  2. Skär entrecôten i tunna skivor mot fibrernas riktning. Lägg köttet i marinaden och massera in den väl. Låt marinera i kylskåp i minst 30 minuter, gärna längre.

  3. Tänd grillen och låt den bli riktigt varm.

  4. Trä upp köttbitarna på grillspett eller lägg dem direkt på grillen. Grilla i 2–3 minuter per sida eller tills köttet är genomstekt och har fått fina grillränder.

  5. Servera bulgogin direkt från grillen.

Ingredienser (4 pers)

  • 600 g entrecôte

  • 1 dl soja

  • 2 msk strösocker

  • 1 msk sesamolja

  • 1 msk rostade sesamfrön

  • 3 msk vitt vin

  • 4 vitlöksklyftor, fint rivna

  • 1 päron med hårt fruktkött, rivet

  • 2 salladslökar, fint hackade

  • 1 msk gochujang

  • 1 tsk färsk ingefära, fint riven

  • 1/4 dl äppelcidervinäger

Vin som passar till bulgogi

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept