Tillsatser i vin: allt du behöver veta

Vi får ofta frågor om tillsatser i vin. Låt oss reda ut begreppen och titta närmare på vilka regler som faktiskt gäller. Det här är allt du behöver veta.

Alkohol och tillsatser

Innan vi dyker in i detaljerna är det viktigt att påpeka att det är alkoholen i vinet som är mest skadligt för kroppen, inte rester av tillsatser som används under vinproduktionen.

Varför tillsätts vissa ämnen i vin?

Det är tillåtet att använda upp till 63 tillsatser i konventionell vinframställning, där flera redan finns naturligt i vindruvor. De används för att förbättra smak, balans och hållbarhet. Svavel är ett exempel på en naturlig tillsats som även tillsätts för att undvika oxidation, vilket påverkar vinets doft och smak. Europeiska unionens regler styr vilka tillsatser som är tillåtna vid vinframställning.

De vanligaste tillsatserna i vin:

  • Sulfit: Används för att undvika oxidation och bakterietillväxt.

  • Socker: Kan användas för att öka alkoholhalten.

  • Vinsyra: Används i värmeutsatta regioner för att bevara syran i vinet.

  • Druvmustkoncentrat: Används för att förstärka smaken.

  • Tanniner: Ger vinet stabilitet och färg.

  • Sorbinsyra: För att undvika efterjäsning.

Andra tillsatser och hjälpmedel vid vinproduktion

Jäst, äggvita och ekstavar är exempel på andra tillsatser som kan användas för att påverka smaken eller kontrollera processen.

Tillsatserna är inte farliga för kroppen

Det är alkoholen, inte eventuella tillsatser, som har den största påverkan på kroppen. Vinerna från Vinoteket uppfyller kraven för tillsatser och vi förespråkar måttlighet på grund av den påverkan alkoholen kan ha vid överkonsumtion. Att dricka mindre men bättre vin, helt enkelt. 

Hur vet jag vilka tillsatser som finns i vinet?

Märkningen av viner är styrd av EU-regler. De kräver specificering av allergener som svavel, ägg- och mjölkprotein. För viner från 2012 och framåt, etiketterade efter den 30 juni 2012, indikeras användningen av ägg- eller mjölkprotein. Från den 8 december 2023 måste alla viner ha en innehållsförteckning på etiketten, utskriven eller som qr-kod. Läs mer om det i "Innehållsförteckning på vin - den 8 december träder lagen i kraft". 

Vad gäller för Vinotekets drycker?

Alla Vinotekets leverantörer säkerställer att innehållet i dryckerna uppfyller EU:s krav på tillsatser och processhjälpmedel.

Hur identifierar man svavel i vin?

Svavel, eller sulfiter som det också heter, är naturliga och bildas under vinets jäsningsprocess. Det skyddar vinet från oxidation och bakterietillväxt. Överskrider svaveldioxidhalten 10 mg/l, måste vinet märkas med texten "Innehåller sulfiter".

Är det farliga ämnen i viner?

Bekämpningsmedel används inom alla typer av jordbruk för att skydda grödorna. Mätniingar har visat på att den mängd bekämpningsmedel som används för vinodling håller sig inom EU:s gränsvärden. För bekämpningsmedel över gränsvärdena skulle vinet omedelbart dras tillbaka från försäljning.

Vilka alternativ finns för vin utan bekämpningsmedel?

Vårt sortiment inkluderar ekologiska viner med minimala resthalter av bekämpningsmedel. Reglerna för bekämpningsmedel är strängare vid produktionen av ekologiska viner, vilket ger viner med lägre nivåer av sådana ämnen. 

Naturligt vin eller naturvin - minimala tillsatser

Naturvin, producerat med minimal mänsklig påverkan, är ett alternativ med lite eller inga tillsatser alls. Dessa viner kallas naturvin och framställs med minimal yttre påverkan. Värt att nämna är dock att det inte finns någon klar definition för vilka viner som får kallas naturvin. Det kan därför vara svårt att veta. Dessutom görs många kvalitetsviner med minimal användning av tillsatser utan att skriva ut det på etiketten. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan