Stort vin som kräver lite djup och tryck i maten. Bra exempel på det är lätt grillade köttbitar, diverse rätter på vilt och lagrade ostar. Servera svalt, några grader under rumstemperatur, efter minst en timme i karaff.
Elegant och komplex doft av trädgårdsbär, mineraler och julkryddor. Rund och fyllig smak med stor fruktpalett av björnbär, svarta vinbär och plommon. Kryddig, sträv och aromatisk finish som hänger kvar.
Capanna har varit i familjen Cencioni sedan 1957 och har sin gård belägen strax norr om Montalcino i området kring Montosoli, som av många anses vara ett av de bästa "cru" för produktion av Brunello. Odlingarna, som uppgår till cirka 20 hektar, ligger i sin tur bara på de bästa delarna av familjens ägor och all skörd och produktion sker helt för hand där de selekterar vilka druvor som ska gå i vilka viner redan i vingården. Deras Brunello-viner är vad producenten är mest känd för och provar man dessa kommer man förstå varför!
Utmärkelser
91 poäng - James Suckling
91 poäng - Wine Enthusiast
90 poäng - Robert Parker