• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Prosecco


Svenskarnas favoritbubbel Prosecco tillverkas i vinregionen Veneto i nordöstra Italien. Prosecco är ett italienskt vin som tillverkas på druvan Glera, och är populärast i extra dry stilen. Prosecco är Italienarnas bubbelsvar på Frankrikes Champagne.

Läs mer om Prosecco

Mer vinkunskap om Prosecco:

Prosecco är ett friskt och fruktigt mousserande vin som ofta har inslag av päron, fläder, citrusfrukt och gröna äpplen. När Prosecco har lätt pärlande bubblor kallas det Frizzante, och när det har kraftigare bubblor som Cava och Champagne kallas det Spumante.

Hjärtat av DOC Prosecco, ligger i provinsen Udine i Friuli-Venezia på gränsen mellan Slovenien och Österrike. För att producera Prosecco krävs att skörden av Glera druvan inleds sista veckan i augusti. Optimala förhållanden är regn tillsammans med lägre temperaturer efter en varm sommar. Då är chansen störst att skapa världens bästa Prosecco!

Det finns Prosecco och så finns det Prosecco. Vi på Vinoteket.se fokuserar genomgående på kvalitet i vårt sortiment. Våra sommelierer väljer enbart ut de bästa Prosecco vinerna på marknaden där kvalitet är avgörande för att vi ska ta in det på lagret och erbjuda våra kunder vinerna.

Om man jämför Prosecco med andra bubbel som till exempel Champagne så kan man säga att den största skillnaden är att Prosecco är gjord på den så kallade charmatmetoden.

Charmatmetoden kallas även tankmetoden, och är en metod för att framställa mousserande vin. Bland annat Asti Spumante och Prosecco. När man tillverkar Champagne enligt Champagnemetoden så genomgår vinet den andra jäsningen i flaskan, till skillnad från Prosecco som gör den andra jäsningen i trycktank. (tankmetoden). När vinet har jäst och det bildats kolsyra filtreras jästen ut och vinet hälls upp på flaskor och då tillsätter man även så kallat dosage. Charmatmetoden är kostandseffektiv, går mycket snabbare och är mindre komplicerad än Champagnemetoden.

Det finns olika Prosecco på marknaden, och allt mer ekologiska alternativ. De italienska vinerna från norra Italien produceras antingen som Prosecco DOC, Valdobbiadene DOCG eller Asolo DOCG. En regel för Prosecco är att drycken är fruktig i smaken, ofta med toner av päron, men även gröna äpplen, solmogen citrus, gula blommor och fläder. Den populäraste stilen är som sagt tidigare extra dry, men Prosecco finns även i dry och brut stil.

Trenden vi ser är nu mer ekologiska Prosecco, och även mer torra spumante brut stil alterntiv. Det som gör att stilen klassas som brut är att den alltid är torr och har en lägre sockerhalt på mellan 0-12 g/liter.

Men Prosecco extra dry stilen är ändå fortsatt mest populär i Sverige med italienska mousserande frizzante och spumante viner. Extra dry är den mest traditionella stilen och då måste sockerhalten ligga på mellan 12-17 g/liter. När vi pratar Prosecco i Dry stilen så är sockerhalten mellan 17-32 g/liter. Dessa viner har en väldigt tydlig smak av fruktiga päron, tuttifrutti och mandel.

Ett glas Prosecco ska serveras väl kyld mellan 7-8 grader, och avnjuts helst på egen hand som en läcker aperitif. Prosecco är det perfekta mingel-alternativet till festen istället för att servera en klassisk Champagne.

Skillnaden på bubbel och bubbel!

Det finns en uppsjö av bubbel på hyllorna men vad är det som skiljer dem åt?

Prosecco:

Tidigare namnet på druvan som används i vinet fram till år 2009 men som sed mer bytte namn till Glera för att inte förvirra och för att skydda namnet Prosecco då de inte längre är tillåtet att ha namnet utskrivet på flaskan från andra ursprung än de skyddade områdena Prosecco DOC som omfattar både Venetien och Friuli-Veezia Giulia. Området är Italiens största DOC med hela 14000 hektar vinodling och är även det mousserande vin som exporteras mest i världen. Det finns även en hel del olika stilar på vinet. Allt från lätt pärlande frizzante eller till mer rika bubblor och då som Spumante. Det kan vara svårt att utläsa söthetsgraden på vinet då Glera är en druva som har hög naturliga syra men lite förhållningsregler är att står det Brut på flaskan så är det den torraste stilen och innebär en restsockerhalt på 0-12 g, Extra brut är den traditionella stilen och innebär 12-17 g restsocker och sedan är det Dry som är uteslutande den vanligaste som har en sockerhalt på 17-32 g. Det som ofta utmärker Prosecco är att det är väldigt fruktdrivet med smaker som päron, mandel och tropiska frukter.

Framställnings metoden för Prosecco är lite speciell och kallas för charmattmetoden vilket innebär att efter det stilla vinet är klart så förs det över till en ståltank och där tillsätts jäst och socker. Vinet ligger sedan på ståltank mellan 18-24 månader innan det förs över på flaska.

Prosecco är den perfekta drycken att avnjuta till minglet med familjen och vännerna. Många väljer att dricka Champagne till bröllopsskålen, men vi rekommenderar att höja blicken och välja en bättre Prosecco från Italien. Prosecco är Italiens svar på Frankrikes folkkäraste bubbel. Och Prosecco är minst lika gott om du väljer en kvalitets-Prosecco. Prosecco finns även i olika stilar såsom beskrivet ovan i texten, och den vanligaste i Sverige är Extra-Dry. Vill man ha en lite torrare Prosecco så ska man välja en Brut med lägre sockerhalt. Då får man ett bubbel mer likt Cava och Champagne som är producerade på den klassiska metoden. Vi hoppas nu du fått all kunskap du behöver för att välja ditt framtida favoritbubbel.

Här har vi satt ihop en svalkande och uppfriskande Prosecco-drink!

Prosecco Spritz

En riktigt svalkande sommarklassiker är såklart en Aperol Spritz toppad med Prosecco. Men den passar självklart även året runt som en fördrink under minglet innan middagen med familj och vännerna. Drinken är enkel att blanda ihop och den är både frisk och sötsyrlig i sin smak.

Du behöver (till två drinkar):

15 cl Prosecco

10 cl Aperol

5 cl sodavatten

Rikligt med is och några remsor

apelsinzest!

Gör så här: Fyll två grogglas på fot med is efter behov. Häll först i aperol, sen prosecco och toppa med sodan och rör om lite lätt. Riv några skivor apelsinzest och pressa ut oljorna, och garnera sen med en bit på varje glas. Ett tips är även att göra det lite festligare och servera drinken i ett klassiskt Champagneglas.

Köp
Fruktiga toner med en distinkt floral arom. Harmonisk och intensiv med delikata smaker av frukt.

Populärt just nu!