• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Prosecco


Svenskarnas favoritbubbel Prosecco tillverkas i vinregionen Veneto i nordöstra Italien. Prosecco är ett italienskt vin som tillverkas på druvan Glera, och är populärast i extra dry stilen. Prosecco är Italienarnas bubbelsvar på Frankrikes Champagne.

Prosecco är ett friskt och fruktigt mousserande vin som ofta har inslag av päron, fläder, citrusfrukt och gröna äpplen. När Prosecco har lätt pärlande bubblor kallas det Frizzante, och när det har kraftigare bubblor som Cava och Champagne kallas det Spumante.

Läs mer om Prosecco

Mer vinkunskap om Prosecco:

Hjärtat av DOC Prosecco, ligger i provinsen Udine i Friuli-Venezia på gränsen mellan Slovenien och Österrike. För att producera Prosecco krävs att skörden av Glera druvan inleds sista veckan i augusti. Optimala förhållanden är regn tillsammans med lägre temperaturer efter en varm sommar. Då är chansen störst att skapa världens bästa Prosecco!

Det finns Prosecco och så finns det Prosecco. Vi på Vinoteket.se fokuserar genomgående på kvalitet i vårt sortiment. Våra sommelierer väljer enbart ut de bästa Prosecco vinerna på marknaden där kvalitet är avgörande för att vi ska ta in det på lagret och erbjuda våra kunder vinerna.

Om man jämför Prosecco med andra bubbel som till exempel Champagne så kan man säga att den största skillnaden är att Prosecco är gjord på den så kallade charmatmetoden.

Charmatmetoden kallas även tankmetoden, och är en metod för att framställa mousserande vin. Bland annat Asti Spumante och Prosecco. När man tillverkar Champagne enligt Champagnemetoden så genomgår vinet den andra jäsningen i flaskan, till skillnad från Prosecco som gör den andra jäsningen i trycktank. (tankmetoden). När vinet har jäst och det bildats kolsyra filtreras jästen ut och vinet hälls upp på flaskor och då tillsätter man även så kallat dosage. Charmatmetoden är kostandseffektiv, går mycket snabbare och är mindre komplicerad än Champagnemetoden.

Det finns olika Prosecco på marknaden, och allt mer ekologiska alternativ. De italienska vinerna från norra Italien produceras antingen som Prosecco DOC, Valdobbiadene DOCG eller Asolo DOCG. En regel för Prosecco är att drycken är fruktig i smaken, ofta med toner av päron, men även gröna äpplen, solmogen citrus, gula blommor och fläder. Den populäraste stilen är som sagt tidigare extra dry, men Prosecco finns även i dry och brut stil.

Trenden vi ser är nu mer ekologiska Prosecco, och även mer torra spumante brut stil alterntiv. Det som gör att stilen klassas som brut är att den alltid är torr och har en lägre sockerhalt på mellan 0-12 g/liter.

Men Prosecco extra dry stilen är ändå fortsatt mest populär i Sverige med italienska mousserande frizzante och spumante viner. Extra dry är den mest traditionella stilen och då måste sockerhalten ligga på mellan 12-17 g/liter. När vi pratar Prosecco i Dry stilen så är sockerhalten mellan 17-32 g/liter. Dessa viner har en väldigt tydlig smak av fruktiga päron, tuttifrutti och mandel.

Ett glas Prosecco ska serveras väl kyld mellan 7-8 grader, och avnjuts helst på egen hand som en läcker aperitif. Prosecco är det perfekta mingel-alternativet till festen istället för att servera en klassisk Champagne.

Köp
Här hittar du båda akacia, äpplen och vit persika. En extra torr Prosecco med en härlig syra!

Rekommenderat!


Italienska bubbelnyheter!


Populärt just nu!