Vulkanviner

Vulkanviner = rökigt, rikt & mineraligt

Dramatiska landskap, rykande lava, eleganta tanniner och mineralrika smaker. Här talar vi om begreppet vulkanvin!

Vulkanviner är viner vars vinrankor växer i syre- och näringsfattig vulkanisk jordmån, ofta på höga höjder. Detta är egenskaper som gör att druvorna måste kämpa hårt för att mogna och resultatet blir små koncentrerade druvor med tjockt skal som allt som oftast blir till friska och spännande viner.

Det finns en hel del vinodling runt om vingårdar i Europa och här kommer vi nämna några av dem samt vilka druvor som trivs allra bäst i den vulkaniska jordmånen.

Italien 

I Italien finns det hela tre vinodlande platser med vulkanisk jordmån:

Är nog den plats som de flesta känner till idag i och med den trend som rått de sista åren. Här är det druvsorterna Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio samt Frappato som trivs bäst på de extrema höjder som odlingarna ligger på. Hela 3400 meter över havet finns det odlingar på vilket gör att luften är hög och jorden näringsfattig vilket ger druvorna en utmaning minst sagt! 

Vinerna blir friska från den svala luften och strukturerade på grund av det tjocka skal som druvorna bildar genom den kamp de har för att mogna. Läckra rökiga toner från lava och röd frukt som också kommer sig av den svala luften. 

Här är det den blå druvan Aglianico som regerar för de röda vinerna och den gröna druvan Falanghina för de vita. Rankorna som växer på de vulkaniska jordarna, intill Neapel blir i de bästa exemplar läckert mineralrika med frisk syra, fyllig kropp och med en härlig struktur. De röda vulkan vinerna på Aglianico-druvan blir ofta täta i strukturen och mår bra av några års lagring. 

Det vackra Soave är ett spännande distrikt som för miljontals år sedan faktiskt låg under vattenytan. Fossila lämningar finns kvar att beskåda på ett museum i staden och inte nog med att jordarna i området präglas av havslämningar så har det också funnits ett gäng små vulkaner kring området som skapat torra och näringsfattiga jordar. Perfekta förhållanden för Garganega, som den gröna druvan heter i Soave. En druva som ger viner i allt från lätta till kraftfulla rökmineraliga läckerheter.

Spanien

Eller rättare sagt, ögruppen Kanarieöarna. 

På öarna Lanzarote, La Palma, El Heirro och Gran Canaria finns det ett DO-område på vardera ö medan ön Teneriffa sticker ut och ligger i spetsen med hela fem stycken DO. 

Fokuset lägger vi därför just på ön Teneriffa, som har ett av Europas högst belägna vingårdar och utmärker sig med sitt fokus på just vulkanviner. Gemensamt med nästan alla vulkanvinsområden så är jordmånen på de vinodlande områdena på ön syre och- näringsfattiga vilket konstigt nog är idealiskt för just vinodling. 

Druvorna som trivs allra bäst på Teneriffa är den blå druvan Listan Negro och de gröna druvsorterna Listan Blanco, Gual, Marmajuelo och Vijariegosom alla ger friska, aromatiska och terroir-känsliga druvor vilket plockar upp den läckert rökiga mineralsmasken. 

Portugal

På ön Madeira i Portugal produceras en väldigt speciell starkvinstyp vilket är just Madeira, en alldeles för bortglömd stil som passar till allt från gåslever till söta knäckiga desserter. Druvorna till det annorlunda vinet växer på öns vulkaniska jordar. 

Madeira är fortifierade starkviner som är allt från snustorra till extremt söta i stilen med den gemensamma nämnaren: salt mineralitet till den knäckiga och gulfruktiga smaken. 

Druvsorterna i vinerna är de som skvallra om söthetsgraden som vinet har. 

Vi börjar från den lättaste och torraste till den sötaste och mest fylliga: 

Sercial - Skapar lätta, friska och torra viner.

Verdelho - Kan ge torra viner men allt som oftast halvtorra och relativt fylliga viner.

Bual- Ger halvsöta och smakrika viner med allt som oftast hög kvalitet.

Malvasia - Fylligast kropp och stor sötma.

Grekland

På den Grekiska ön Santorini skapas det läckert friska vulkanviner främst på druvan Assyrtiko. Druvan odlas på flera ställen i landet men den trivs extra på just de näringsfattiga vulkanjordarna på ön. Smaken på de bästa exemplaren av Assyrtiko-viner från ön är citrusfriska, våt/rökig stenmineraliga och läckert gulfruktiga. Är du en Chablis-älskare bör du verkligen testa ett vulkaniskt Assyrtiko.

Tyskland

Faktiskt så nära som i Tyskland kan du finna dessa läckra vulkanviner.

I det klassiska distriktet Kaiserstuhl, Baden (södra Tyskland)  är det mörka jordar med grus från vulkaner som ger de häftiga vinerna, ofta på druvor som Pinot Noir (i Tyskland kallad Spätburgunder) samt krispiga Riesling med en härlig rökig mineralitet på smaken.

Det produceras vulkanviner även utanför Europas gränser men det får bli en historia för sig.

Har du ännu inte testat på några vulkanviner så är det hög tid att börja botanisera nu!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan