Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Soave

(2)

Ett område i den kända regionen Veneto i norra Italien.
Soave är ett vinområde i norra Italien. Här produceras krispiga och fruktiga vita viner som passar utmärkt till sommarens maträtter.

Vinområdet Soave ligger nära staden Verona i regionen Veneto i norra Italien. Området var förr en viktig romersk besittning eftersom byn låg längs en av norra Italiens största dåtida vägar. Ända sedan dess har området blivit större och större och idag breder vingårdarna ut sig från kärnan, som idag kallas Classico, över jordarna och längs floden Adige. Regionen är idag indelad i 47 områden, som i sin tur består av olika vingårdar.

Garganega

Soave är ett vackert område med böljande gröna kullar och här hittar du stora vinodlingar med den gröna druvan Garganega. Druvan ger viner med bra struktur och elegans och du hittar smaker av plommon, mandel och citron. Druvan mognar ofta sent, har ett tjockt, skyddande skal och ger dessutom hög avkastning. Vinerna från Soave måste bli tillverkade av minst 70 % Garganega och som kompletterande druvor kan producenterna använda Trebbaino di Soave, Pinot Blanc eller Chardonnay.

Olika typer av viner

I Soave blir flera olika typer av vin producerade. Här finns det lite enklare och mer lättdruckna vinet Soave DOC, samt det lite finare Soave Classico DOC, vilket är gjort på druvor från Classico-området. Du hittar även Soave Spumante DOC som är ett mousserande vin. Sist men inte minst, det mest kända vinet från området, Recioto di Soave Superiore DOCG, som är ett sött vin vilket också är ett av två DOCG-viner i Veneto-regionen.

Krispigt & fruktigt

De vita vinerna från Soave har med åren ökat i popularitet. Det beror på att vinerna är torra, krispiga och fruktiga, vilket länge har varit trendigt. Många av de här vinerna är mycket lättdruckna. Men går du upp lite i pris hittar du viner med mycket tyngd, smak och komplexitet. Dessa viner är eleganta och passar utmärkt till sommarens maträtter, till exempel inkokt lax, grillade räkor, folieinbakad torsk med färska örter eller varför inte en spaghetti vongole?