Aglianico

(11)

Aglianico, den blå nygamla utmanaren från södra Italien.

Förgyll köttgrytan med ett glas Aglianico. Södra Italiens svar på Barolo. Mustigt vin som passar utmärkt till många söndags- och andra middagar.

Doft och smak

Ett typiskt Aglianico-vin är mustigt men friskt och med en karaktäristisk strävhet som kommer av den rikliga tanninmängden. Vinälskare associerar ofta vinerna med dofter som körsbär, cederträ och svart te bland andra. Smakerna är för det första mustiga och rika och för det andra väl passande till många maträtter och festliga tillfällen.

Ursprung

Vinbönderna odlar den blå druvan Aglianico i södra Italien i distrikt som Basilicata, Kampanien, Kalabrien och Apulien. Vulkanen Monte Vulture erbjuder sluttningar med en vulkanisk jordmån som anger en lätt rökig ton till vinerna. Distriktet Basilicata till exempel drar nytta av detta. Ålderdomliga teorier menar att druvan ursprungligen kom från Grekland men nyare rön bestrider det. Därför anses det idag att den är en gammal inhemsk druva.

Aglianico som matvin

Eftersom vinet är lite tungt och tanninrikt så passar det utmärkt att använda till gräddiga, mustiga rätter som köttgrytor och andra kötträtter företrädesvis med gräddsås. Feta rätter neutraliserar delvis den sträva smaken, varför kärvheten gärna gifter sig med rätterna. Mörkt kött och vilt är utmärkta som huvudrollsinnehavare i en höstmiddag framför brasan och som pricken över i ett glas Aglianico.

Vind i seglen

Vinet är under ett klart uppseglande. Även om druvan har gamla anor så börjar den bli mer känd och populär nu, vilket innebär bättre ekonomiska förutsättningar för vinodlarna att utöka och förädla sina viner. Vi ser att vinet börjar vinna mark och även om importen inte är den största än så är vissa sorter lätta att hitta. Ett sådant vin är Aglianico del Vulture. Dess karaktäristiska mineraltoner har mognat fram på hög höjd i områdena kring vulkanen Monte Vulture i Basilicata-distriktet. Den höga höjden tillika de många soltimmarna får druvorna att mogna långsamt vilket ger koncentrerade aromer samt en hög syra. Vinerna är spännande och utgör ett gott komplement till det svenska befintliga vinsortimentet.