Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lagra vitt vin hemma

Till skillnad mot vad många tror, går det utmärkt att lagra även vitt vin. I vår vinskola lär våra experter dig allt om hur du själv kan lagra dina vita viner hemma.

När man nämner lagring av vin tänker nog många i första hand på rött vin. Men det finns många vita viner som kan blomstra med några år på nacken. Här berättar vi om vilka, och hur man gör.

Varför ska man lagra vitt vin?

En stor del av de vita viner som produceras är avsedda för direkt konsumtion. Det är enkla viner som inte vinner så mycket på att lämnas åt tidens tand. Men vissa vita viner kan bli mer balanserade och nyanserade om man väntar lite på dem. Syran i vinet blir mindre skarp, och vinet mjukare. De fruktiga aromerna förvandlas under lagring till torkade aromer och ibland uppstår toner av söta kryddor, nötter, honung eller petroleum.

Vita viner som med fördel kan lagras

I vita viner är det främst syran som ger lagringsduglighet. Vita viner som passar bra att lagra har hög syra, ibland i kombination med en viss sötma. Riesling är ett klassiskt exempel på en druva med skyhög syra och god potential för lagring. Både torra rieslingviner och viner med restsötma är väl lämpade för lagring. Ekfatslagrad chardonnay från gamla eller nya världen är också tacksamma lagringsviner. Liksom vita viner från Bordeaux, vit rioja, och chenin blanc från Loire eller Sydafrika. Även söta viner klarar lagring bra, eftersom sockret är en annan egenskap som skyddar vinet. Som alltid spelar faktorer som årgång, vinmakeri och ursprung in på lagringskapaciteten.

Hur länge kan man lagra vitt vin?

Rieslingviner brukar kunna lagras mellan 5-10 år. Titta efter ursprung som Mosel, Rheingau och Rheinhessen i Tyskland, Wachau i Österrike eller Eden och Clare Valley i Australien. Vissa rieslingviner av exceptionell kvalitet kan lagras i över 10 år. Chardonnay från Bourgogne eller Sonoma i Kalifornien brukar kunna sparas mellan 5-10 år, och ibland längre.

Hur man lagrar vitt vin

De finaste vita vinerna har oftast naturkork. Precis som för röda viner så är det viktigt att hålla korken fuktig genom att placera flaskorna horisontellt. Men många vita viner har också skruvkork. Huruvida dessa viner lämpar sig för lagring eller ej är en fråga som debatteras fram och tillbaka. Vissa menar att skruvkorken kan vara minst lika bra för lagring som naturkorken. Idag finns det avancerade skruvkorkar som släpper in en lagom mängd syre. I de fall vinet har skruvkork så behöver inte vinet ligga horisontellt.

Vill du veta mer om lagring av vin? Läs vår vinskola om hur du lagrar vin hemmahur du lagrar champagne och hur du lagrar rödvin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan