Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vinerna att alltid ha hemma

Alla har inte en stor vinkällare att välja och vraka ur när det kommer ett oväntat middagsbesök eller när du vill ta med en flaska till den spontana picknicken. För att undvika stress och vininköp i sista minuten har vi valt ut fem säkra kort för att vara förberedd i alla lägen!

Bubbel 

Att ha en flaska bubbel i kylen är perfekt för många tillfällen. Att fira någons födelsedag eller lottovinst. Det är även ultimat som “gå bort-present” eller när grannen knackar på utan förvarning, då är det alltid en god idé att ha bubbel i kylen som går bra att dricka “bara som det är” och som inte kräver någon mat.

Champagne är klassiskt och funkar alltid men vill du inte lägga så mycket pengar så är en spansk Cava ett utmärkt alternativ i den lägre prisklassen, gjord på samma metod (traditionella metoden). 

Stålfatslagrad Chardonnay

Det är ingen idé att lägga krut på maten om vinet inte håller samma höga höjd. Ett undermåligt vin kan paja vilken feststämning som helst och få maten att upplevas platt och tråkig. För den saken skull betyder det inte att vinet måste vara dyrt utan bara väl genomtänkt med val av sort. 

Ett lifehack är att bestämma maten efter vinet, alltså låta vinet bestämma vad ni ska äta. En stålfatslagrad Chardonnay går bra ihop med många olika fiskrätter och är ett bra val att alltid ha hemma. Vinet passar allt från den feta laxen, den läckra marulken, till fiskpanetterna. Dessa fiskar kräver en frisk syra, fruktig smakrikedom samt en fyllig kropp annars upplevs vinet platt och tråkigt och fisken lätt metallisk. Det går även alldeles utmärkt att servera till grillad kyckling med en fransk potatissallad eller till en gräddig hummerpasta.

Riesling 

Vi har tidigare skrivit om att Riesling är det ultimata matvinet för att det passar till så många olika maträtter och därför ska du alltid ha en flaska hemma. På våren och försommaren kryllar butikerna av krispiga vårprimörer som grön- och vit sparris, rädisor och morötter. De är alla väldigt goda att lägga på grillen, alternativt som tillbehör till det protein vi lagt på grillen. 

Under den kallare tiden på året passar Riesling till asiatisk mat med hetta, skaldjursrätter och den väl utvalda ostbrickan!

Är du inget fan av Riesling så  fungerar även en frisk Chenin Blanc, läcker Picpoul de Pinet, örtig Grüner Veltliner, grönfruktig Albariño eller en stenmineralig Chablis. Oavsett val så bör du tänka på att vinet ska vara fruktigt och ha en frisk syra för att du med säkerhet låter aromerna i vinet komma fram även om du serverar en frisk sås till maten.

Pinot Noir

Ett bra vin som fyller sin funktion som “alltid ha hemma”- vin är en lätt, fruktdriven och sval Pinot Noir. Pinot passar till en rad maträtter men är även trevligt som sällskapsvin.

Till vegetariska rätter är Pinot ultimat. Tänk färskpotatis, rödbetor och jordärtskockor. Det här är tillbehör med kraftfullare struktur och kräver därför mer från ditt val av vin. Rotfrukter har sötma, fyllig textur samt stor smakrikedom (framförallt rödbetor och palsternacka) därför kan du med lätthet välja ett lättare rött vin som Pinot.

Pinot passar också till kyckling, lamm eller viltkött. Grillad hummer är också ett fördelaktigt alternativ. 

Andra fina allroundviner är en fyllig Barbera, något sydfranskt som en Côtes du Rhône, sydspanskt som en sötfruktig Monastrell eller varför inte en fruktig Malbec från Argentina. 

Fylligt och fruktigt rött

När mörkret smyger sig på och det blir allt mer krispigt ute, är det inte många saker som kan mäta sig mot den komfortkänsla som ett långkok inger till mage och själ. Varma kryddor, mört kött och mustigt vin sprider dofter i köket av välbehag. Vad dricker vi till det? Innehåller grytan umamirik svamp? Då krävs det syra samt frukt i vinet. 

Fylligare viner med syra och frukt passar även på sommaren och då till köttbiten som du lägger på grillen. Tänk på att vinet bör vara fylligt, smakrikt och ha en fin struktur. Dessa egenskaper återfinns i en mängd olika viner som norra Italiens Nebbiolo, fransk Côtes du Rhône eller spansk värme i form av Priorat eller Rioja.

Med dessa fem klassiska vinstilar kommer du långt och är förberedd för de mest spontana festligheter och middagar!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan