Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Priorat

(4)

Ungt vindistrikt med viner i världsklass.
Några av Spaniens mest exklusiva viner produceras i katalanska Priorat. Läs mer om den unika jordmånen och distriktets satsning på kvalitet.

Priorat i Katalonien är ansett som en av de bästa vinregionerna i Spanien. Distriktet är något av en nykomling i vinvärlden då detta bergsområde i Tarragona var okänt för 25 år sedan. Idag är det här du hittar några av de mest exklusiva vinerna producerade i landet. En av Spaniens dyraste viner kommer härifrån, det är L´Ermita från Alvaro Palacios. Clos de l'Obac är en annan producent där vinet kommer från åtta små vingårdar. I denna region vid Medelhavet har det producerats vin sedan 1200-talet, men först på 1970-talet rensades området upp och det började satsas på att producera vin av högsta kvalitet. Distriktet Priorat är ett intressant resmål i sig med storslagen natur och beläget endast två timmar sydväst om Barcelona.

Detta kännetecknar en Priorat

Vinerna från Priorat har en karakteristisk smak som kommer från den helt unika jordmånen i detta bergsområde. Jorden består av en blandning av kvarts och svart skiffer och har namnet Licorella. Den här speciella jorden är perfekt för odling av vindruvor. Även mikroklimatet i den här delen av Spanien bidrar till smaken. Kombinationen av jordmånen, berg och närliggande hav gör att druvorna blir små men kraftfulla. Resultatet blir en unik smak med karaktär av mineral.

Viner av hög kvalitet

Många av vingårdarna i Priorat lägger sin fokus på kvalitet, vilket innebär att druvorna som växer på bergssluttningarna är noggrant plockade för hand. De traditionella röda vinerna från Priorat är främst från druvorna Garnacha och Cariñena. Traktens vita vinerna kommer bland annat från druvorna Garnacha Blanca och Macabeo. Efter att vinerna jäst i en ståltank lagras de i 6-12 månader och har sedan en högre alkoholhalt på 14 %. År 2000 fick Priorat benämningen DOQ av vinmyndigheten i Katalonien, vilket är den högsta klassen för ett vindistrikt. Sedan 2009 är Priorat även DOC-klassat på nationell nivå vilket endast ett annat spanskt vindistrikt är, nämligen Rioja.