Till en het och len vodkapasta behöver du ett vin med karaktär, som ändå inte tar för mycket plats. Vodkapasta är en krämig och smakrik pastaklassiker som består av pasta, vanligtvis penne, som blandas med en sås gjord på tomat, grädde, och en unik ingrediens – vodka.
Rött vin till vodkapasta
Vodkan används inte för sin egen smak, utan snarare för att förstärka och fördjupa aromerna från de andra ingredienserna i såsen. När du ska välja vin till vodkapasta behöver du alltså ta hänsyn till vilka andra ingredienser som rätten är gjord av. Generellt sett kan ett medelfylligt rött vin med bra syra, som en chianti eller en barbera, vara ett utmärkt val till en robust tomatsås. Dessa viner har ofta en fruktighet och en syra som står upp bra mot tomaternas naturliga syrlighet.
Ett lätt och fruktigt rött vin, som sangiovese, passar även det utmärkt till en lite fetare vodkapasta. Om du har mycket chili i pastan kan du behöva ta hänsyn till hettan när du väljer vin. Då kan en aning sötma vara ett välkommet inslag i vinet.
Vitt vin till vodkapasta
För dig som föredrar vitt vin kan friska och torra viner, som frascati eller muscadet, vara ett bra val. Syrligheten balanserar den mäktiga grädden och pastan. Ett torrt rosévin kan också fungera väl. Det är viktigt att inte välja ett tungt eller tanninrikt vin till pasta alla vodka eftersom det kan bli för dominant.
Ett vin till vodkapasta med grädde och en mer raffinerad smak får inte vara för kraftfullt. Pinot grigio kan vara ett bra val då det har en fräschör som inte helt tar överhanden.