Pizza bianco är en vit pizza där man inte använder tomatsås som bas. Istället har man en vit sås, som crème fraiche eller bechamelsås. Det kan få betydelse för hur du kombinerar pizzan med vin. Här ger vi våra bästa tips på hur du hittar rätt vin till pizza bianco.
Utgå från toppingen när du väljer vin till pizza bianco
En vit pizza kan toppas med allt från rökt korv och rå lök till färska skaldjur. Vilket vin som passar har naturligtvis att göra med vad du lägger på pizzan. Det har faktiskt större betydelse än när du gör en pizza med tomatbaserad sås, där just tomaten ofta är den tongivande ingrediensen.
Det blir ofta bra med vitt vin till pizza bianco
Lätta och friska vita viner som riesling, pinot grigio eller sauvignon blanc kan komplettera de krämiga och milda smakerna av pizzan om du toppar den med till exempel skaldjur, svamp eller grönsaker. Det kan också vara en riktigt bra idé att välja ett lätt mousserande vin som kan tillföra en uppfriskande touch till måltiden.
Vin till vit pizza med parmesan
Parmesan, med sin rika och nötiga smak samt distinkta sälta, kräver ett vin som kan balansera och komplettera dess robusta karaktär. Om du har parmesan som topping kan du behöva ta hänsyn till det i valet av vin. Ett rustikt rött vin som amarone, med strävhet och tanniner, kan vara ett utmärkt val. Den feta osten kan mjuka upp vinets strävhet och framhäva dess fruktighet. Gewurztraminer passar fint om du föredrar vitt vin.
Italienskt vin till pizza bianco är tematiskt rätt
Ursprunget till pizza i allmänhet är Italien, och särskilt staden Neapel anses vara platsen där den moderna pizzan utvecklades. Att servera italienskt vin till pizza bianco är ett trevligt sätt att knyta ihop mat och vin. I området runt Neapel produceras flera viner som speglar regionens rika jordmån och varierande klimat. Regionen är känd för vita viner som fiano och greco, som har en aromatisk profil och friskhet. Röda viner på druvan aglianico är också riktigt bra. Alla passar till pizza bianco.