Bechamelsås är med sin rika smak en mångsidig komponent i allt från lasagne till fiskgratänger.
Med bechamelsås lägger du grunden till mer avancerade såser
Bechamelsås, även känd som vit sås, är en av de fem grundsåserna i det franska köket. Den är känd för sin krämiga konsistens och milda smak. Att det är en grundsås innebär att den kan ligga till grund för andra såser, med fler ingredienser. Ett exempel är mornaysås. Det är en bechamelsås med gruyère- och parmesanost, eller soubise, där man tillsätter puré av sauterad lök. Bechamelsås kan även användas som den är i gratänger, pajer och lasagne då den har en uppskattad förmåga att binda samman andra ingredienser.
Bechamelsås har anor från 1600-talet
Bechamelsås är baserad på en vit roux, en blandning av smör och mjöl, som sedan späds med mjölk. Den mest accepterade teorin kring bechamelsåsens ursprung är att den uppkom i Frankrike på 1600-talet. Namnet tros hedra Louis de Béchameil, som stod kung Ludvig XIV nära. Idag görs bechamelsås i hela världen.
Såsen har få ingredienser, men för att få ett perfekt resultat ska du följa stegen i vårt recept noga. En bechamelsås ska vara tjock men möjlig att hälla. Det är lätt att en bechamelsås bränns vid om du inte rör om hela tiden under tillagningen. En klassisk bechamel är vit men genom att fräsa mjölet längre innan du häller i mjölken får du en mörkare roux med djupare smak. Ett annat sätt att experimentera med receptet är att kombinera mjölk och grädde. Bechamelsås kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i flera dagar.
Gör så här
-
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och vispa till en pasta. Fortsätt att koka under omrörning i cirka 1 minut.
-
Tillsätt mjölken i en tunn, jämn stråle eller i omgångar på ett par matskedar i taget. Vispa ordentligt och se till att nå hela kastrullen för en jämn konsistens. Såsen kommer först att bli väldigt tjock, sedan tunn när all mjölk är tillsatt.
-
Sänk värmen till låg när såsen börjar sjuda, och koka under omrörning tills den är tjock nog att täcka baksidan av en träslev. Det tar cirka 3 minuter.
-
Smaka av med salt och peppar och riven muskotnöt efter smak. Om klumpar bildas, vispa bara ordentligt för att ta bort dem och jämna ut såsen.
Ingredienser (4 pers)
-
1,5 msk osaltat smör (20 g)
-
1,5 vetemjöl (12 g)
-
2 dl mjölk
-
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
-
Muskotnöt, nyriven (valfritt)
Vin som passar till
bechamelsås
Vilket vin som passar till bechamelsås beror på vad du ska servera den med. Använder du den i en lasagne passar det bra att servera ripasso. Läs mer om vin till lasagne.