Traditionellt görs pasta puttanesca med en blandning av tomater, oliver, chili, kapris, sardeller och vitlök. Det ger rätten en djärv och komplex smakprofil samtidigt som det är enkelt att laga pasta puttanesca. Den äts ofta som vardagsmat. Då passar ett enklare men väl valt vin som kompletterar och lyfter fram smakerna i rätten. Ett vin till pasta puttanesca som tillagats efter konstens alla regler, och med råvaror av toppklass, kan mycket väl vara exklusivt. Det här är en rätt som serveras på flera restauranger med stjärnor i Guide Michelin!
Så matchar du vin med tomat, kapris och sardeller
Nyckeln till att välja rätt vin till pasta puttanesca ligger framförallt i att balansera de starka smakerna av tomat, kapris och sardeller. Tomatsåsen ger en syrlig och söt bas, kapris ger en salt och pikant touch, och sardellerna ger en djup och salt fisksmak med ett tydligt inslag av umami. Du vill ha ett vin med tillräcklig syra och struktur för att stå emot såsen, men som samtidigt inte är för fylligt eller tanninrikt. Om du dessutom har mycket vitlök och chili i rätten, vilket är vanligt, får du ytterligare lite att tänka på.
Vitt vin till pasta puttanesca
Vita viner kan vara ett utmärkt alternativ till pasta puttanesca, speciellt om du vill ha en lättare och mer uppfriskande smakkombination. Välj vita viner med hög syra och mineralitet. Sauvignon blanc, vermentino eller pinot grigio är ofta bra val av vin till pasta puttanesca. Du kan också prova en aromatisk druvsort som riesling eller gewürztraminer. Vinet bör dock inte vara för sött och du ska också vara försiktig med vita viner lagrade på ekfat med toner av smör och vanilj.
Rött vin till pasta puttanesca
Om du föredrar rött vin till pasta puttanesca, se till att välja ett vin med låg tanninhalt och hög syra. Lätta röda viner som pinot noir, barbera eller frappato kan vara bra val. Du kan också prova en svalare röd druvsort som gamay eller nebbiolo. Viner med påtagliga tanniner, som cabernet sauvignon och merlot, har en strävhet som inte riktigt passar ihop med sältan och syran i pasta puttanesca.
Rosévin kan vara en bra kombination med puttanescasåsen
Roséviner gjorda på druvor som grenache, pinot noir eller sangiovese tenderar att ha hög syra. Syran kan hjälpa till att skära igenom den salta och kryddiga smaken i puttanescasåsen och bidra till en balanserad smakprofil.
Mousserande vin till pasta puttanesca
Mousserande vin kan vara ett roligt och festligt alternativ till pasta puttanesca. Välj en cava eller prosecco med hög syra och mineralitet. Bubblorna kan ge en kontrast till den krämiga såsen och skapa en frisk och balanserad smakkombination.