En rätt med lamm och ett gott vin är en klassisk finmiddag. Här går vi igenom allt du behöver veta för att hitta det perfekta vinet till en lammrätt.
Det finns ingen enkel grundregel när det gäller val av vin till lamm. Lammkött har en mild smak som ofta beskrivs som något sötare och mer subtil än nötkött. Därför går lamm bra ihop med många olika typer av vin. Det gör det till en ganska tacksam uppgift att välja vin till lamm, och du kan utgå från vad du tycker är gott att dricka. Det finns dock en del saker att tänka på, som bland annat lammets kryddning och tillagning.
Ska man dricka rött eller vitt vin till lamm?
Vita viner med fatkaraktär eller inslag av citrus, kryddor och mineralitet går ofta mycket bra ihop med det milda lammköttet. Viognierviner har inslag av aprikos, persika och honung, och kan gå väl ihop med lamm. Chardonnay är ett annat säkert kort.
Man brukar ofta rekommendera ett medelfylligt vin till lamm. Alltför lätta viner blir anonyma. Merlot, zinfandel, sangioves, grenache och appassimento är druvor som ofta ger viner med lagom fyllighet för en lammrätt. Kraftfulla röda viner med mycket tanniner kan också passa, särskilt om köttet är rosastekt eller rött. Tanninerna i vinet binds till proteinerna i köttet, vilket gör att strävheten i vinet mildras. Några bra val om du gillar viner med tydliga tanniner är bordeaux och barolo. Dessa viner har en komplex smakprofil som kompletterar lammets smak.
Mousserande vin och rosé kan bli en fullpoängare till lamm, beroende på hur rätten är tillagad. Mousserande vin, som en torr cava, crémant eller champagne, passar framförallt som kontrast till fetare lammrätter. Ett ljust rosévin kan också passa bra, särskilt till grillat eller kryddat lamm.
Anpassa vinet efter kryddningen
Vanliga smaksättningar när man tillagar lamm inkluderar vitlök, rosmarin, timjan och citron, som alla kompletterar lammets naturliga smak mycket väl. Till lammrätter med mycket kryddor fungerar ett kryddigt och örtigt rött vin utmärkt. Om du föredrar vitt vin kan enekfatslagrad chardonnay, som en vit bourgogne vara ett bra val. Dessa tips fungerar även till grillat lamm, där köttet tagit smak genom att fett förångas mot kolet.
Om du ska välja vin till lamm som har en väldigt distinkt kryddning, kanske efter att köttet har marinerats, är det kryddan snarare än lammköttets egen smak du får ta hänsyn till i ditt val av vin. För rätter med stark smak av vitlök, som alltså är en vanlig kryddning till lamm, passar ett fylligt och moget rött vin. Om köttet har en tydlig smak av citrus passar ett vin med frisk syra, som sauvignon blanc.