Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grilla lamm

Att samlas kring en måltid med grillat lamm är en upplevelse som väcker alla sinnen och lockar både gamla och unga.

Grillad lammstek med vitlök och örter

Att grilla lamm framhäver köttets naturliga smaker och ger en härlig grillyta. I Medelhavsregionen och Mellanöstern är grillat lamm en vanlig och älskad festrätt. I Nordafrika är det vanligt att grilla lamm och servera i pitabröd som gatumat. Det är alltså en global kulinarisk upplevelse, och den kan ha helt olika karaktär i olika länder. Lamm har varit en symbol för offer och pånyttfödelse i århundraden. I kristen tradition är det vanligt att grilla lamm vid påsk. Grillning är också en social tillagningsmetod som samlar vänner och familj kring matlagningen. 

Det finns delar av lammet som är särskilt lämpliga för grillning. Lammkotletter är en klassiker som kan ge en utsökt smakupplevelse med sin karamelliserade yta. För de som föredrar något annat än kotletter, är lammrostbiff ett utmärkt alternativ där köttet blir mört och smakrikt när det grillas. Vi har valt att utgå från lammstek i det här receptet. Det är en styckningsdetalj som tas från bakdelen av djuret. Den består av hela låret, med eller utan ben, och kan styckas vidare till mindre delar som innanlår, fransyska, ytterlår och rulle.

Om du vill grilla lamm och få extra mycket smak kan köttet marineras på olika sätt. Det är viktigt att inte övergrilla lammet om du vill behålla dess saftighet och smak. Med rätt förberedelser och lite tålamod kan grillat lamm bli en riktig succé på middagsbordet.

Servera grillat lamm med valfri potatisrätt, ugnsrostade grönsaker, vinbärsgelé och en god sås för en klassisk, svensk finmiddag.

Gör så här

 1. Gör små snitt i lammsteken med en vass kniv och stoppa in de hackade vitlöksklyftorna i snitten.

 2. Blanda olivolja, rosmarin, timjan, salt och peppar i en skål.

 3. Gnid in lammsteken med örtsmeten och låt den marinera i kylen i minst 2 timmar, eller gärna över natten.

 4. Ta fram köttet i förväg så att det är rumstempererat när du påbörjar grillningen.

 5. Förbered grillen för indirekt grillning.

 6. Lägg lammsteken på grillen och grilla den i cirka 1 timme och 30 minuter, eller tills innertemperaturen når önskad nivå. Vid 70 °C är köttet väl genomstekt.

 7. Låt lammsteken vila i 10 minuter innan du trancherar (skär upp) den.

Ingredienser (4 pers)

 • 1 lammstek (cirka 1,5 kg)

 • 6 vitlöksklyftor, hackade

 • 3 msk olivolja

 • 1 msk torkad rosmarin

 • 1 msk torkad timjan

 • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till grillat lamm

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept