Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till gås

Gås är en klassisk festrätt som serveras i många svenska hem som högtidsmiddag. Gås har en karaktäristisk smak som fungerar väl ihop med många goda viner, både vita och röda. Här guidar vi dig till rätt vin till gåsen.

Gås är en fet fågel med en djup och kraftfull smakprofil. Det ställer en del krav på vilket vin som passar till gås. Framförallt kan man säga att det behöver vara ett vin med viss karaktär, annars riskerar det att blekna och kännas tråkigt. Det går heller inte att rekommendera ett vin som passar oavsett hur gåsen är lagad eftersom olika rätter kan ha olika karaktär.

Rött vin till gås 

Pinot noir-viner från Bourgogne är ett konkret exempel på ett rött vin som passar till gås. Denna druva har bärighet och fruktiga toner som kompletterar den rika gåsens smak på ett harmoniskt sätt. Utöver pinot noir från Bourgogne kan du utforska andra röda viner från denna region. Bourgogne-viner har ofta fina syror och subtila smaker som kompletterar gåsens rika smak.

Ett kryddigt och fylligt vin som syrah eller shiraz kan också fungera bra till gås. Dessa viner har ofta toner av svarta bär, peppar och en robust struktur. En rioja med bra balans mellan fruktighet och fatkaraktär är ett annat fint alternativ. 

Vitt vin till gås

Vissa vita viner, med hög syra, kan också vara lämpliga och lyfta fram gåsens smak. En ekfatslagrad chardonnay är ett säkert kort när det gäller vin till gås. Den höga syran i chardonnay balanserar det feta köttet och ger en fin komplexitet till måltiden. Ett annat bra alternativ är en riesling, gärna torr eller halvtorr. Välj med fördel en riesling från Tyskland eller Alsace. Denna druva har hög syra och fruktighet som passar fint till gåsens smak.

Om du vill vara lite mer äventyrlig kan du med fördel prova en gewürztraminer. Denna druva har kryddiga toner och fungerar särskilt bra till rökt gås och andra smakrika rätter.

Tillagningsmetoden avgör vilket vin som passar

Det finns flera olika tillagningsmetoder som används för gås. Vilket vin du ska välja beror därför på vad det handlar om för en gåsrätt. 

Helstekt gås är en festlig och elegant rätt med knaprigt skinn och en fyllning som ofta består av örter och äpplen eller katrinplommon. Det är det vanligaste sättet att äta gås. Smaken är djup och fyllig. Här gäller de generella tipsen, rioja och pinot noir är därmed två bra val av vin till helstekt gås. Den 10 november firas Mårten Gås i delar av Sverige. Förutom helstekt gås serveras traditionellt svartsoppa till förrätt. Den består av krås och gåsblod och smaksätts ofta med bland annat cognac och starkvin. Svartsoppa serveras traditionellt med kokta äppelklyftor och gåskorv. Till denna komplexa och smakrika rätt är madeira eller röd vermouth vanliga dryckesval. 

Confiterad gås har kokats i sitt eget fett. Köttet blir mycket mört och fettsmaken är intensiv. Ett kraftigt vin på grenache eller syrah från Rhônedalen kan vara en bra kombination med denna rätt. Confiterad gås är en exklusiv rätt, och dyrbara viner från Châteauneuf-du-Pape passar, om du har budget för det. 

Gåslever är en delikatess som ofta serveras med en fin chardonnay eller ett glas kyld champagne.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!