Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till bröllop

Planerar du bröllop och undrar vad du ska servera för vin? Läs Vinotekets guide och lär dig vad och hur mycket dryck du behöver.

Ett bröllop är en glädjefylld fest som förenar familj och vänner i ett firande av kärleken. Kopplingen mellan kärlek och vin har varit stark genom historien. Här kommer vi att ge våra bästa tips på hur du kan välja vin till bröllopet så att det blir en lyckad del av vad som för många är livets största fest.

Välj rätt vin till bröllopet

Oavsett om du serverar en trerätters middag vid fint dukade bord eller om ni tänker ha en mer avslappnad buffé kan det vara svårt att hitta vin till bröllopet då utbudet är så stort. Att välja rätt vin till mat handlar framförallt om att hitta en balans mellan vinets och matens smaker. Här är några generella tips som kan vara till hjälp:

  • • Tunga rätter kräver fylliga viner, medan lättare rätter passar bättre med lätta viner.

  • • Ett generellt tips är att servera vin med en viss sötma om maten karaktäriseras av söta smaker. 

  • • Vin med en tydlig syra passar till syrliga och lite fetare rätter.

  • • Utgå från de starkaste smakerna i det du serverar och välj vin som kontrasterar eller kompletterar dem på ett bra sätt.

  • • Vinet till efterrätten bör vara lika sött som desserten för att det uppfattas som surt.

Satsa på mer än en sorts vin

Ett bröllop börjar ofta mitt på dagen och fortsätter sedan in på småtimmarna. Olika vin kan passa olika bra vid olika tillfällen under ett bröllop. Därför är det vanligt att till exempel bjuda på ett mingelvänligt bubbel när gästerna kommer till festplatsen och sedan rött eller vitt vin som måltidsdryck och sött vin till efterrätten. Om festen sedan fortsätter när maten dukats undan kan det vara en snygg gest att erbjuda flera alternativ. 

Vin till ett sommarbröllop

När på året en bröllopsfest arrangeras kan påverka valet av vin. Om det är trädgårdsmingel som gäller passar det med vitt mousserande vin, rosé eller rosébubbel som hålls kallt i ishinkar eller med kylplattor. Tänk på att mousserande vin serveras i glas som innehåller mindre vätska och att de behöver fyllas på lite oftare. Om du tänker erbjuda gästerna möjlighet att välja mellan rött och vitt vin på bröllopsfesten kan du räkna med att det kommer att gå åt ungefär lika mycket av båda.

Rosévin är ett bra vin till mingel under avslappnade former på sommaren. Lätta vita viner som pinot grigio eller sauvignon blanc fungerar också. Är bröllopet mer formellt passar champagne eller ett annat mousserande vin bättre.

Hur mycket ska man spendera på en flaska vin till ett bröllop?

Den frågan finns det inget svar på utan det är helt upp till vad du har för budget. För att få pengarna att räcka längre rekommenderar vi att du undviker välkända vinregioner som Bordeaux, och ersätter dem med mindre kända alternativ. Till exempel kan du byta ut champagne mot franciacorta, crémant, cava eller prosecco. Champagne är ett fantastiskt vin men faktum är att det görs mousserande viner av nästan samma höga klass, men till lägre priser, i andra delar av vinvärlden. 

Om du serverar spansk eller italiensk mat har du starka argument för att välja cava respektive prosecco eller franciacorta som bubbel. När det gäller vita viner utan bubblor rekommenderar vi att du kastar ett öga på franska sauvignon blanc-viner från Loire och rieslingviner från Pfalz i Tyskland. Där finns det guldkorn som presterar högt över sin prislapp. Samma sak anser vi gäller för rioja-viner på druvan tempranillo. Primitivo från Puglia brukar också vara väldigt prisvärda. Generellt finns en stor förståelse för att det serveras goda viner av lite enklare slag på just ett bröllop, eftersom det annars skulle bli alldeles för dyrt om det är många gäster. 

Om det är en mer intim tillställning kan du självklart spendera mer per flaska. Det är heller inte ett etikettsbrott att ha en finare flaska på honnörsbordet. Då kan bruden, brudgummen och kanske de allra närmsta få skåla i något riktigt exklusivt under vad som kanske är en av livets största höjdpunkter.

Hur mycket vin behövs?

Hur mycket vin du behöver för ett bröllop handlar mycket om hur många timmar festen kommer att pågå. Alltså om hur lång tid du kommer att erbjuda drycker. Här kan du läsa mer om hur mycket vin som går åt till ett bröllop. För att ändå ge en fingervisning kan följande fungera som riktmärke per person:

  • Mingel: 1 glas mousserande vin

  • Brudskålen: 1 glas mousserande vin

  • Förrätt: 1 glas vitt vin

  • • Huvudrätt: 2 glas vin (rött eller vitt beroende vad det serveras för mat)

  • Efterrätt:1 mindre glas dessertvin

Om du serverar öl som alternativ kommer många gäster att välja det till måltiden och då går det åt mindre vin. Vill du fortsätta att bjuda på vin efter middagen går det åt mer. Grovt uppskattat kan man säga att en flaska per vuxen gäst som dricker alkohol + dessertvin kan vara en lagom mängd vin till ett bröllop. 

Läs hur många glas det är på en flaska vin och testa vår vinberäknare för att få hjälp med att räkna rätt på mängden dryck till bröllopet. Behöver du mer hjälp kan du få personlig vinrådgivning.

Ska du planera examensfest eller sommarfest/grillfest? Läs om vin till examensfest/student och vin till sommarfest & grillfest.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan