Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Så beräknar du vin till bröllopet 

Hjälp, vi ska gifta oss och vet inte hur mycket vin vi ska köpa! Lugn, vi hjälper dig. Med den här guiden kan du enkelt räkna ut hur många flaskor som går åt till fördrink, förrätt, varmrätt och den efterföljande festen. 

Att planera ett bröllop med tillhörande fest är ett stort åtagande och något som många oroar sig för är att drycken ska räcka till. Med bra planering kan du träffa rätt och dessutom hålla nere kostnaden utan att tumma på den festliga känslan.

Hur mycket bubbel går det åt till fördrinken?

Mousserande vin är det vanligaste inslaget för att sätta guldkant på de flesta festliga tillfällen och det finns ett antal knep för att beräkna hur mycket som kommer att gå åt.

Så kallade flute-glas är de vanligaste glasen att servera bubbel i. Glasen är både trevliga i handen och estetiskt tilltalande men rymmer dessutom mindre dryck än många andra vinglastyper. I och med detta kan du med flute-glas beräkna få ut fler glas per flaska.

Räkna med cirka 12 cl per glas vilket blir 6 glas på en flaska.

Bubbel serveras allt som oftast på välkomstskålen och under tiden då samtliga bröllopsgäster minglar. Under just mingel fyller man gärna på glaset med lite färska bubblor efter en stunds umgänge.

Beräkna 2 glas per person, cirka 20 cl då man sällan fyller andra glaset hela vägen upp.

Sammanfattning: 3 gäster per flaska. 

Tips! Ett kul inslag kan vara att göra drink på ditt bubbel och det behöver inte alls vara varken komplicerat eller tidskrävande. Enkelt och gott exempel; droppa några cl koncentrerad flädersaft, alternativ persikojuice i botten på glaset. Då räcker det mousserande vinet längre. Detta går minst lika bra att göra på ett alkoholfritt mousserande vin.

Hur många glas vin per person till förrätten?

Förrätten är den rätt som oftast går snabbast att äta under middagen. Då har gästerna hunnit bli hungriga av allt pratande och väntande. Till den rätten räcker oftast ett glas vin. Oavsett små eller stora så brukar vinglas vara något större än de glas avsedda för mousserande vin och därför räknar man ca 15 cl per glas.

Sammanfattning: 5 gäster per flaska.

Hur mycket vin går det åt till varmrätten?

Varmrätten är den största rätten och därmed den del av måltiden som tar längst tid att avnjuta. Räkna därför med två glas vin per person. Det är ytterst sällan som alla gäster dricker vin vilket gör att det kommer finnas extra påfyllnad till de gäster som inte spottar i glaset.

Sammanfattning: 2 gäster per flaska. 

Tips! Se alltid till att ha vattenkannor välfyllda på bordet - helst både stilla och kolsyrat. På så vis slipper dina gäster släcka törsten med vinet och håller en god energinivå under hela festen.

Dessertvin till efterrätten - hur mycket per person?

Vid efterrätten är samtliga gäster med stor sannolikhet relativt mätta gällande både mat och dryck. Däremot är det alltid trevligt att skölja ned desserten med något litet i glaset. Beroende på vilken efterrätt du väljer så skiljer sig drycken åt, men det brukar räcka med 6-8 cl för att avsluta middagen. 

Sammanfattning: 8 gäster per flaska.

Hur mycket alkoholfritt ska jag köpa till festen? 

Det är alltid roligt att gå på fest men allt som oftast saknas det genomtänkta och intressanta dryckesalternativ för de som skippar alkoholen. Lägg lite extra krut på det alkoholfria så att samtliga gäster känner sig välkomna och omhändertagna!

Hur mycket dryck går åt till själva bröllopsfesten?

Efter middagen kanske det blir dans och bar med olika typer av förfriskningar. Det är svårare att räkna ut hur mycket som går åt då det beror på dina gäster. Tänk på att det vid det här laget redan har konsumerats en del och att vissa säkert är nöjda medan andra gärna tar sig ett glas till. Gör en överslagsräkning och köp några flaskor extra för att vara på den säkra sidan. Det går att lämna tillbaka överblivet vin om det inte skulle drickas upp. 

Vill ni ha tips på vin att servera till er bröllopsmeny hör gärna av er till oss så hjälper vi er. Vi finns både på mail, Instagram och Facebook.

Tips! Plocka ihop en provlåda med två bubbel, två vita och två röda som ni väljer emellan. Ha en liten provning tillsammans med era närmaste innan ni bestämmer er. 

Vill du veta mer om hur du väljer vinet? Läs mer om vin till bröllop här. Vill du ha hjälp att räkna på det? Testa vinberäknaren eller vår personliga vinrådgivning.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan