Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Varför kostar en flaska vin “så mycket?”

Har du någon gång funderat över varför ett vin kan kosta 50 kr och ett annat flera tusen?

Något som är lätt att glömma när man väljer sin flaska vin är vad det kostat i alla led, från vingård till färdig flaska. 

Nedan kommer vi förklara vad det faktiskt är som kostar och sedan får du själv dra slusatsen om det kan vara värt att lägga några extra kronor för att veta vad du verkligen har i glaset.

Kostnaden i vingården och naturens påverkan

  • Vingårdsmarken är den uteslutande största kostnaden och beroende på geografisk placering kan den summan variera i nästintill oändlighet. 
    Ligger vingården i Napa så kommer vinet kosta mer än en flaska från till exempel La Mancha oavsett kvalitet på vinet på grund av de olika priserna för marken. Napa har nämligen några utav världens dyraste markpriser.
  • Vingårdsarbetet även där är variationen stor allt handlar om hur mycket som kan ske med maskin. Ju mindre maskinskörd ju fler timmar att betala de som skördar. 
  • Vingårdslägen med branta sluttningar (till exempel Côte Rôtie) där är det nästintill omöjligt med maskinell skörd vilket såklart drar upp mantimmar samt således priset för de som utför handarbetet. Redan här är priset uppe i flera kr per flaska.
  • Planterad druvsort är också en bidragande faktor till det slutliga priset. Vissa druvsorter är extremt krävande och behöver därför än mer omvårdnad från vinbonden. 
  • Dåliga väderförhållanden med skadade skördar av exempelvis hagel, frost, torka, stormar mm. Detta påverkar mängden färdiga flaskor vin och det trissar såklart upp priset. 
  • Ekologiskt certifiering själva certifieringen kostar enorma pengar, det tar lång tid att få certifieringen ( hela tre år) samt den behandlingen som krävs i vingården för att druvorna ska överleva utan besprutning.
  • Max-uttag per ranka begränsar skörden och blir till en kostnad. 

Kostnad i vineriet

Den största kostnaden är såklart självaste vineriet och utrustningen för att omvandla druvmust till faktiskt vin är en otroligt dyr historia. Den utrustning som används är exempelvis jäskar, pressar men framförallt där vinmakaren väljer att lagra sina viner på nya ekfat.

Ett ekfat kostar enorma summor. Såklart kostar arbetstimmarna även vinmakaren.

Samt all den tid som vinerna lagras i de stora vinkällare som ska hålla rätt temperatur och luftfuktighet innan det går ut på marknaden.

Packmaterial, distribution samt export

Flaskor, korkar, kartonger, vinlådor, transport från vineri vidare ut i världen och skatter både i produktionslandet samt i Sverige.

Vidare till de som köper upp vinerna för en sedan sälja till slutkonsument. De kräver såklart betalt för sitt arbete som mellanhänder då även dem har skatter och avgifter att betala. Den slutgiltiga kostnaden är vad konsumenten sedan är villig att betala vilket såklart påverkas av kvaliteten som flaskan innehåller. Så kraven är enorma. Detta är väl värt att tänka när man väljer sitt vin. 

Tips!: Vänd ditt sökande mot små familjeägda vingårdar, från ett mindre känt distrikt. kanske närliggande din favoritappellation? En mindre producent lägger inte alla pengar på marknadsföring utan fokuserar på sitt älskade vin.

Slutsatsen då?

Kostar en flaska vin 50 kr så finns inga pengar kvar till själva vinet efter alla omkostnader från vingården till den färdig flaskan. Troligen inte den kvalitet du vill åt.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan