Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tilltugg till cava

En aning lyxigare än prosecco, men till ett mer överkomligt pris än champagne. Cavan har blivit allt mer populär bland de mousserande vinerna. Men vad tuggar man på till det spanska bubblet?

Enkla tilltugg till cava

Precis som allt mousserande vin så passar cava till tilltugg med mycket sälta och fett. Bubblorna skär igenom det feta och vinets friskhet balanseras av salta inslag. Enkla snacks som chips, jordnötter, oliver och salta mandlar slinker med lätthet ned till ett glas torr cava.

Snittar och toasts till cava

Cava är liksom champagne gjort enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaska. Vinet vilar minst nio månader på jästfällningen, vilket ger komplexa aromer. Cava har mindre markerad syra än champagne, och ofta fruktiga toner av äpple. Till den här lite mognare vinstilen passar det bra med matiga och krämiga tilltugg, gärna med brödiga toner. Några passande tilltugg är snittar med skagenröra, toast med grillad chèvre och smördegsrullar med färskostkräm. Fylliga soppor, som en gräddig svamp- eller skaldjurssoppa, får också fint sällskap av ett glas cava.

Spanska smårätter till cava

Tapas är en given lyckoträff till de spanska bubblorna. Duka upp en härlig buffé med småplock som lufttorkad skinka, korvar, smakrika ostar som manchego och vitlöksfrästa champinjoner. Skaldjur som ostron och räkor passar också fint till cava. Eller varför inte prova den spanska klassikern pan con tomate – rostat bröd med hackad tomat, vitlök och olivolja. Lika utsökt som enkelt till ett glas välkylt bubbel!

Tilltugg som passar till rosécava

Till den lite mer smakrika rosécavan kan du gärna gå in för rätter med mer kraftfull profil, som rökt lax, halstrade kräftor eller grillad kyckling. Syran matchar sältan och de sotade och rökta aromerna landar fint i vinets bäriga och nyanserade toner.

Cava till sött och hett

Den som gillar sötma i sina tilltugg – till exempel melon med skinka eller baconlindade dadlar - kan med fördel välja en cava med lite restsötma för att balansera smakerna. Detsamma gäller om det finns hetta i snacksen – såsom en chilistark chorizo eller sushirullar serverade med eldig wasabi. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan