Att servera vitt vin i rätt temperatur kan göra stor skillnad för smakupplevelsen. Här guidar vi dig till rätt serveringstemperatur för olika typer av vitt vin.
Vilken temperatur ska vitt vin ha?
Generellt ska vitt vin serveras kylt, men exakt hur kylt beror på typen av vin. Ett lättare och friskare vin mår bra av att serveras riktigt svalt, medan ett fylligare vin med mer smak och fyllighet kan serveras några grader varmare.
Serveringstemperatur för olika typer av vitt vin
Hur kyler man vitt vin bäst?
Det bästa sättet att kyla vin är i kylskåp. Lägg in flaskan i god tid, gärna ett par timmar före servering. Om du har bråttom kan du även lägga flaskan i en hink med kallt vatten och is, så kyls den snabbare.
Ett tips är att ta ut vinet ur kylen en stund före servering. Då hinner det öppna upp sig och blir godare att dricka. Är vinet för kallt kan de fina aromerna dölja sig.
Läs mer om temperatur på vin här.