Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Robert McDowell Parker Jr. 

Världens mest namnkunnige vinkritiker

Vem är Robert Parker?

Robert Parker föddes den 23 juli år 1947 i Baltimore, Maryland i USA. 

Robert Parker är jurist samt en av världens mest inflytelserika vinkritiker. Han bygger sitt högt betrodda vinbetyg på en 100- gradig skala. Han har testat så mycket som över 225.000 olika viner som han sedan betygsatt på sitt något burdusa sätt.

Hans nyhetsbrev i “The Wine Advocate” har haft ett stort inflytande på det amerikanska folkets val av sina vininköp, vilket är en faktor som i mångt och mycket styr prislappen på de årliga nya årgångar av Bordeauxviner. Detta har bidragit till att Parker kunnat bli den mest erkända och inflytelserika vinkritiker i världen!

1978 var det år då Robert Parker började ge ut vinmagasinet, The Wine Advocate, där har han genom åren poängsatt viner på en poängskala från 50 till 100.

I dag har magasinet över 40 000 läsare världen över vilket gör det till ett av de största vinmagasin i världen. Detta har lett till att vinproducenter världen över försöker skapa viner just såsom de tror att Robert Parker gillar dem, så kallad "parkerisering".

Parker har under sin långa och gedigna karriär bidragit till en tydlig kvalitetsökning på viner världen över. 

En vattendelare

Det finns en liten skara som förhåller sig kritiska till Parker och hans system, eftersom de anser att hans stora inflytande håller på att radera gamla traditionella vinstilar, till förmån för sådana som faller honom i smaken. Andra och de allra flesta anser istället att vinstilar inte raderas ut, utan förändras till det bättre.

Robert Parker är en av världens bäst ansedda vinkritiker och den mest inflytelserika person, framförallt vad anträffar bordeauxviner, samt att viner i världen prissätts i hög grad efter det betyg Parker ger dem.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan