Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sommelierens knep: Så gör du vinfiender till vinvänner!

Lika mycket som vi älskar bra mat- och vinkombinationer, lika mycket ogillar vi när smakerna skär sig. Nedan listar vi vilka vinfienderna är och hur vi kan omvandla dem till att bli goda vinvänner.

Du har säkerligen varit med om att ett vin, som du så många gånger tidigare druckit och älskat, helt plötsligt upplevts surt, platt och tråkigt. Då hade du med största sannolikhet råkat få en “vinfiende” på tallriken.

För att undvika att dessa elaka kombinationer uppstår så har vi här listat några av de vanligaste vinfienderna som finns samt hur vi vi faktiskt kan vända dem till att bli till riktiga vinvänner.

Råa inslag i osämja med vinet 

Alla råa grönsaker : Faktiskt är inga råa grönsaker några riktigt snälla vinvänner. Detta på grund av att det alltid finns mer eller mindre tanniner på råvarans skal, vilket krockar med tanninerna i vinet. 
Fienden blir till vän : Förväll grönsakerna i saltat vatten så har du direkt skapat bättre förutsättningar för sämja mellan ditt älskade vin och de fräscha grönsakerna. Väljer du dessutom ett friskt och fruktigt vitt vin så kan det inte bli fel.

Ägg : I rå form, löskokt eller bara kokt utan några tillbehör, då är ägg en riktig vinfiende. Varför då? Jo, därför att ägg innehåller svavel vilket vin inte uppskattar. Svavlet lyfter nämligen fram en metallisk beska i vinet som inte alls är angenämt.
Fienden blir till vän : Om du ändå väljer att äta ägg till vinet så bör det vara hårdkokt samt toppat med exempelvis en majonnäs, och kanske en räka. Majonnäsen innehåller fett och räkan tillför sälta, vilket dämpar svavelsmaken och skapar en smakbrygga mellan ägget och vinet. 

Råa tomater, sparris och spenat : Detta är tre grönsaker som innehåller oxalsyra i sin råa form. I kombination med vin ger de obehagliga bittra och beska smaker och gör att vinet helt tappar sin fruktighet. 
Fienden blir till vän : Så fort du förvällt eller ugnsbakat grönsakerna så dämpas oxalsyran i dem vilket gör att de helt plötsligt fördjupat sin vänskap till vin. I synnerhet till friska fruktiga vita viner. Extra plus är om du inte är rädd för saltkaret eftersom sälta i maten och syra i vinet skapar en härlig smakbrygga.

Rå svamp : Vi äter det kanske inte så ofta, men rå svamp innehåller en himla massa umami vilket är en vinfiende i sig och som ger en metallisk smak till vinet. Inte så angenämt.
Fienden blir till vän : Förväller du svampen och sedan steker den i smör, eller annat fett, samt adderar någon god (salt) hårdost eller stuvar i grädde så har du helt plötsligt fått en riktigt vinvän. 

Rått kött : Hur underbart är det inte med en läcker tartar eller råbiff? Tyvärr håller inte ditt vin med dig. Det, rent ut sagt, skriker vinfiende! Rått kött ger en metallisk och besk smak till vin samt att kaprisen ligger i ättika som också är en vinfiende, rå äggula har vi ju redan gått igenom och avslutningsvis den råa löken. Inte bra! 
Fienden blir till vän : Adderar du mycket salt samt olivolja till rätten och halstrar köttet, skippar råa äggulan och bryner löken så har du en riktigt vinvän på tallriken. Är det samma maträtt? Såklart inte, så vill du hålla det klassiskt så rekommenderar vi dig att skippa vinet. Här passar istället en god lager som handen i handsken.

Kryddhetta : Innehåller din maträtt kryddhetta och du tänkt servera ett tanninrikt rött vin? Tänk om! Hettan i maten förstärker alkoholhettan i vinet samt beskan från tanninerna och frukten i ditt vin dör.
Fienden blir till vän : Överdriv inte med chilihettan utan var “lagom” i din kryddning samt välj ett vin helt utan tanninstruktur. Vill du verkligen dricka rött vin till din kryddiga mat välj då gärna en riktigt juicig Gamay eller liknande, annars är ett vitt torrt och fruktigt vin det bästa alternativet till just kryddhetta.

De allra flesta råvaror som vi lägger på tallriken, går att omvandla från griniga vinfiender till att bli riktigt goda vänner till vinet du har i glaset.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan