Från blekt laxfärgade till mörkt hallonröda. I gränslandet mellan rött och vitt är roséviner en egen värld av nyanser och stilar. Gemensamt är att de är härliga matviner som kommer överens med många olika rätter.
Mer än aperitif
Rosévin. Sommar. En fördrink innan middagen, ett rosaskimrande glas på uteserveringen. Bilden av rosévinet som ett sällskapsvin, snarare än ett matvin, lever kvar från den tid då vinerna var sötare. Idag görs många fina, torra roséviner som är otroligt matvänliga. Vinernas höga syra och fruktighet passar flera smaker på bordet och balanserar dessutom fett i maten. Serverar du en buffé med många olika smårätter är rosévin ofta ett bra dryckesval.
Olika nyanser av rosévin
Rosévin tillverkas genom att skalen på blå druvor får lakas ur tillsammans med musten. Vinernas nyans beror delvis på längden på skalkontakten. Men det spelar också roll vilken druva, eller vilka druvor, som vinet är gjort på. Färgen kan ge en viss indikation om stilen, men riktigt så enkelt är det inte heller. En del ljusa roséviner är smakrika medan vissa aningen mörkare viner är enklare i stilen. De flesta roséviner är jästa och lagrade på ståltank.
Mat som passar till lätta roséviner
Mat som passar till lätta, vita viner passar i regel också till lätta, bäriga roséviner. Vinernas gracila kropp och toner av syrliga bär överensstämmer med slankare mat som fisk och skaldjur, kyckling och vegetariska rätter. Vinerna har också ofta örtiga toner som speglar rätter med örtkryddor på ett fint sätt. Prova till exempel en provensalsk rosé till en fisksoppa med fänkål och dill, en matig ceasarsallad eller en smakrik falafel. Till milda och mjuka ostar som chèvre, tapas och annat småplock slinker ett glas lätt rosévin också ner utan problem. Utöver i Provence görs denna typ av roséviner bland annat i Bandol, Loire, Piemonte, Baskien och Pfalz. Vanliga druvor är grenache, tibouren och pinot noir.
Lätt rosévin
Mat som passar till fruktiga roséviner
Denna stil av roséviner bjuder på mognare frukt och i många fall en djupare färg. De flesta rätter som passar till lätta rödviner med snälla tanniner, passar också till ett fruktigt och smakrikt rosévin. Vinerna klarar av lite kraftigare rätter, som grillad kyckling, halstrad tonfisk, lammfärsbiffar med örter och vitlök eller fläskfilé. Feta såser och tillbehör som coleslaw eller potatissallad välkomnas med öppna armar av rosévinernas friskhet. De är också suveräna till charkbrickan. Exempel på denna typ av viner är de intensivt ljusröda rosévinerna clairet från Bordeaux, de strukturerade rosévinerna från Tavel och roséviner från Rioja, som ibland lagras på ekfat. Australien, USA och Chile är andra ursprung att leta efter. Vanliga druvor är grenache, cabernet sauvignon, syrah, merlot, tempranillo och zinfandel.
Mat till roséviner med sötma
Till chilihetta i mat är ett rosévin med aningen sötma det bästa valet. Fruktigheten och sötman dämpar upplevelsen av hetta i rätter som indisk curry, pad thai eller chilistekta räkor. Vinerna har heller inte några kraftfulla tanniner som krockar med de häftiga smakerna. Exempel på ett rosévin med restsötma är white zinfandel från USA. Ett mousserande rosévin som inte är helt kruttorrt kan också fungera fint.
Sött rosévin
Kan man bara dricka rosévin på sommaren?
Självklart inte. Den seglivade bilden av rosévin som ett sommarvin är egentligen bara något som hänger kvar. På samma sätt som många dricker vitt vin året runt så fungerar roséviner under alla årstider.
Alla våra roséviner