Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Luca Maroni

Italienska vinlegendaren

Luca Maroni har byggt upp en respektingivande karriär och varumärke kring sitt eget namn som en av världens mest högt aktade vinkritiker. Vi berättar mer om hans väg till att bli den stora vinprofil han idag är.

Luca Maroni föddes år 1961 i Rom och har en examen i Business and Economics. Med ett vinintresse som började i tidig ålder dröjde det inte länge innan han fattade ett beslut om att göra karriär inom sin hobby. 1986 tog Luca över stafettpinnen från den tidigare legendariske gastronomen, Luigi Veronelli, och började skriva för förlaget ”L Etichetta” som senare kom att starta Italiens första vintidning - Ex Vinis.

Med en fascination för vin (och allt som hör till) blev Luca snabbt ivrig att dela med sig av sin kunskap. Han ville fokusera på att lära ut konsten att förstå vad vin faktiskt är och varför det tar sig den form det gör, något han senare kom att göra med bravur.

Konsekvens, balans och integritet - vinets budord 

År 1994 avslutade Luca 5 års studier där han lärde sig identifiera kopplingar mellan olika kemiska och fysiska komponenter i ett vin och dess sensoriska funktioner. Enligt Luca är det tre viktiga sensoriska parametrar som avgör njutningen av ett vin: konsekvens, balans och integritet

Teorin kring betydelsefulla sensoriska parametrar kom Luca senare att utveckla i Degustare il Vino - författad och utgiven av Luca år 1995. Han hade för avsikt att skapa en slags praktisk handbok för att smaka och förstå alla olika typer av viner. Boken uppdaterades fem år senare och år 2000 gav Maroni ut en ny upplaga till följd av fler viktiga upptäckter som utvecklade hans hypotes och ledde till desto fler teoretiska verktyg.

Över 23.000 flaskor under bältet 

1996 var det år då Lucas karriär började accelerera ordentligt. Hans första utgivna vinhandbok blev en bästsäljare och efterfrågan på vinkunskap från denna välformulerade och erfarna vinkännare blev allt större. 

Luca publicerade då den första upplagan av Guida dei Vini Italiani (Guide till italienska viner) - en guide avsedd att ges ut årligen. Han började även föreläsa runt om i världen och blev ett välkänt namn för gemene man såväl som väletablerade personligheter inom vinsektorn. 

Maronis syfte var alltid tydligt - att ge en djupare kunskap och förståelse kring hur man bäst bedömer ett vin. Och bedöma vin hade Luca givetvis stor erfarenhet inom. Han har beräknats testa en bit över hisnande 23.000 olika viner mellan åren 1988 och 2016.

Karriären fortsatte att lyfta för Luca. År 2000 gav han ut en bok med titeln La Piacevolezza del Vino (Njutning av vin) där målet var att lära ut tekniken om vinprovning men i en mer folklig och lättförståelig text - något som skulle passa alla läsare som ville få en inblick i vinvärlden. 

Det var även år 2000 som Luca startade vinportalen SensOnline - en plattform som samlat mer än 150.000 sidor med information om vin och vinframställning. Året därpå, i Mars 2001, började han skriva en kolumn i tidningen Il Mondo, och i November samma år publicerade förlaget Sperling & Kupfer en ny upplaga av La Piacevolezza del Vino.

Avtryck i vinvärlden genom generositet med kunskap 

Luca Maronis framgångar har onekligen tagit sig utrymme i den internationella vinvärlden. Idag används hans egenkonstruerade poängsystem vitt och brett såväl som teorierna kring vinprovning och hur vi kan insupa vinets mångfacetterade karaktär. 

2003 började Luca Maroni på begäran av regeringen skriva om vin och mat under titeln Le Eccellenze Italiane (”italiensk perfektion”). Idag jobbar han som konsult inom vinvärlden samt förvaltar en utställningsyta på 500 kvadratmeter med initiativet "Trendy oggi, big domani" (Trendy idag, Big imorgon) tillägnat de bästa nya italienska producenterna utvalda av Luca Maroni själv.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan