Vi tar det från början
Vinets historia i Bourgogne har tydliga influenser av katolska munkar som under medeltiden var primära ägare av vingårdarna i distriktet. Dessa munkar förvärvade genom utbyte av, till exempel, skatteintäkter vingårdar vilket gjorde att de kunde noggrant observera kvalitén på vingårdarna. De började isolera ägorna vars vin producerade liknande arom, kropp samt färg och döpte dessa till crus.
Med tanke på den lyckade Bordeaux klassificeringen som skapades på Napoleon Bonaparte’s begäran under 1855, valde Jules Lavalle att bilda en informell klassificering av vingårdarna i Côte D’Or, Bourgogne i hans bok “History and Statistics of the Côte d’Or”.
Denna klassifikation formaliserades 1861 och framåt skapade man beteckningarna; Grand Cru och Premier Cru som sedermer expanderade i följd utav AOC systemet.
Idag
Grand Cru är som sagt en term för hög kvalité och i Bourgogne’s Côte d’Or är en Grand Cru en utav de 34 absolut högst aktade vingårdar.
I Chablis och Alsace är Grand Cru en separat, högre satt AOC (appellation) för de vingårdar som har uppnått relevant “kvalitetsnivå”. I Bordeaux däremot refererar man Grand Cru till specifika Château och fasta egendomar.