Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Taylor Swift - med vinet som musa

Taylor + vin = sant? Ja, så verkar det faktiskt. Taylor Swift tycks ha ett genuint intresse för vin och låtar där hon sjunger om presigefulla vindistrikt såsom Borgogne och Champagne skvallrar om att hon är en riktig konnässör.

Att Taylor Swift gillar vin är ingen hemlighet. Vi har sett det på hennes instagram, i dokumentären Miss America och hört det i hennes musik. Låt dig inspireras av Taylor Swifts vinsmak, lyssna till hennes vinrelaterade låtar och utmana dina fellow swifties i ett quiz baserat på låttexter där olika typer av vin förekommer. 

Fansen har hört Taylor Swift sjunga om vin över fem miljarder gånger

Låtar där Taylor sjunger om vin har streamats över fem miljarder gånger på Spotify, och i mitten av maj kommer hon till Sverige och Friends Arena med sin “The Eras Tour”. Hög tid att komma i stämning med andra ord. 

taylor swifts vinlåtar

Taylor Swift-effekten – efterfrågan på ett vin ökade med över 16 000 procent

I slutet av november publicerade producenten Jack Antonoff en bild på Taylor Swift i köket. Swifties är kända för att leta efter gömda meddelanden i bilder och analysera ner dem till molekyler. Den stora snackisen blev vinflaskan som döljs av hennes vänstra hand. Efter ett tag lyckades de lista ut att det var en flaska Gaslighter Rosé och fansen blev som galna i att försöka få tag i en flaska. I Sverige ökade efterfrågan med 16000%.

taylor-effekten

Vill du ha ett vin som liknar Gaslighter Rosé? 

Gaslighter rosé är ett rosévin med livlig syra och friska aromer. Det är gjort av druvsorten pinot noir som odlats på vinfält där klimatet är svalt. Ett rosévin med liknande karaktär är Pierre Ponnelle pinot noir rosé från svala bourgogne. Testa och se om du tycker som Taylor. 

Spellista med alla Taylor Swifts vinlåtar

Vi har skapat en spellista med alla Taylor Swifts vinrelaterade låtar. Tryck på play, korka upp och njut.

Utmana de mest inbitna fansen i ett quiz

Vet du i vilken låt Taylor sjunger om att dricka vin i badkaret? Vad låten heter som har den här textraden. "My time, my wine, my spirit, my trust"? Eller, hur många gånger ordet "champagne" förekommer i låten "Champagne problems"? Testa dina vin- och Taylor-kunskaper i ett kul quiz eller utmana vännerna i vem som får flest rätta svar.
Ta mig till quizzet nu! 

Vinprovning - bjud över dina fellow Swifties 

Bjud över dina fellow Swifties på en vinprovning i sann Taylor Swift-anda. Vinotekets expert har valt ut viner som alla på något sätt kan kopplas till Taylor Swift. Antingen att hon sjunger om dem, har setts dricka dem eller vid något tillfälle berättat att hon tycker om dem. Ett utmärkt sätt att vidga sina vin-vyer och testa något nytt. Gärna samtidigt som man spelar låtarna på alldeles lagom volym tillbakalutad i en mysig soffa med vännerna. Klicka hem Taylor Swift-lådan här. 

Vitt vin är Taylors första val till middagsfesten

I en intervju med Ellen Degeneres fick Taylor frågan om vilket vin hon skulle ta med till en fest – svaret blev sancerre, sauvignon blanc eller pinot grigio. Givet Taylor Swifts låtar och uttalanden om vin tipsar Vinotekets Sarah Djerf, som bland annat är utbildad sommelier, om ett par Taylor-anpassade viner baserat på hennes favoriter:

Hur ser sommeliern på att servera is i vitt vin?

I dokumentären från 2020 "Miss America", som kretsar kring Taylor Swift, fångas en middagsscen med hennes vän Abigail. Taylor frågar om Abigail vill ha ett glas vitt eller rött vin. Abigail väljer vitt och undrar skämtsamt om hon är en krävande gäst då eftersom en flaska rött redan är öppnad. När de sätter sig ned för att äta, säger Taylor att hon ska ha is i sitt vin och erbjuder även Abigail samma sak. Klippet från scenen blev relativt viralt på Twitter (nu X), och många kunde relatera till att vilja kyla ner vinet snabbt genom att tillsätta is i glaset istället för att vänta. Å andra sidan möttes Taylors handlingar skämtsam upprördhet över sättet att kyla ner sitt vin. Men vad säger egentligen sommeliern om att servera is i vin?

– Det är som att svära i kyrkan för en vinkännare att späda ut ädla droppar gott vin med smältande is, berättar Sarah Djerf, från Vinoteket. I samma andetag erkänner hon dock att det även kan hända hemma hos henne. 

– Ibland är temperaturen viktigare än smaken, och då får man prioritera. Jag brukar hänvisa till fransoserna som mer än gärna lägger en isbit både i fin Provence-rosé och dyr champagne. Det har även ett eget namn: "piscine" som är franska för pool. En pool av champagne - inget "Champagne problem" direkt, för att citera Taylor. 

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk