Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Intervju: Patrick är inte rädd längre

Patrick Brunel är vinmakare och ägare av Château de la Gardine i Châteauneuf-du-Pape, där han jobbar med sin bror Maxime. Frun Eve har ett eget vinslott i grannbyn, en bröllopspresent från Patrick. Ja, för sådan är han. Givmild och dedikerad. I en varm intervju delar han här med sig av hur han gick från livrädd till orädd, om det bortglömda vita vinet och gårdens ovissa framtid. 

Patrick Brunel föddes på ett slott i Châteauneuf-du-Pape och har jobbat i vinkällaren i hela sitt liv. Han bror Maxime kör traktorn.

 När Patrick gifte sig med sin fru Eve (den enda utbildade enologen i familjen) gav han henne ett eget vinslott i grannbyn Lirac i bröllopspresent. Och det var inte för att hålla henne borta från hans vinmakeri (säger han) men erkänner också att de inte alltid är överens. 

 Vinerna är kvalitet tappad på flaska. Ibland experiment såsom vin utan sulfiter och lagring på amfora men oftast klassiskt. Förvånande nog består deras produktion till 17% av vitt i den här regionen där rött vanligtvis regerar.  Möt Patrick Brunel, vinmakare och ägare av Château de la Gardine i Châteauneuf-du-Pape. 

Château de la Gardine har en imponerande historia som sträcker sig tillbaka till 1670-talet. Hur började familjen Brunels koppling till vin här på gården?

Efter andra världskriget köpte min far en egendom här i området. Det var då vår resa på Château de la Gardine började. Han satte igång med att odla vinstockar och producera vin, och sedan dess har vi byggt vidare på hans arbete. Det har blivit en familjetradition, kan man säga.

Din far var själv vinmakare, och nu är både du och din bror Maxime involverade i vinproduktionen. Hur är det att arbeta tillsammans?

Vi har alltid arbetat tillsammans och delat med oss av kunskap och erfarenheter. Att göra vin på Château de la Gardine är en gemensam strävan, och vår ambition är att alltid hålla högsta kvalitet. Det är mycket tack vare det nära samarbetet som vi kan utvecklas och fortsätta förbättra vår vinproduktion.

Vad är er filosofi kring vinproduktion?

För mig handlar det om att skapa vin som är i harmoni med naturen, vin som åldras väl och verkligen speglar vår jord. Vi har alltid arbetat ekologiskt och använder inga kemikalier eller pesticider. För oss är det självklart att respektera både naturen och jorden – det är grunden för allt vi gör.

Ni har också experimenterat med att göra vin utan tillsatta sulfiter, vilket är ganska ovanligt. Hur kom ni på den idén?

Vi är alltid nyfikna på att prova nya tekniker, och det här var något vi ville utforska. Att göra vin helt utan sulfiter är en utmaning eftersom risken att misslyckas är högre. Jag var faktiskt lite rädd för det i början, men samtidigt kändes det som en utmaning jag ville anta. Vårt första vin i den stilen fick namnet "Peur Bleue", alltså "Livrädd", och efter att det blev lyckat skapade vi ett till som heter "Sans Peur", eller "Orädd".

 

En annan sak jag noterat är att ni även gör vitt vin i den här regionen där rött vin vanligtvis regerar. Berätta.

Ja det stämmer. Hela 17% av produktionen består faktiskt av vitt vin. Vit Châteauneuf-du-Pape är inte lika välkänd som den röda men det vin som uppskattas mest av dem som besöker gården. Nästan alla som kommer hit köper med sig en flaska av ett vitt vin. Anledningen till att vi valt att göra så mycket vitt är enkel, jordmånen vi har här lämpar sig för det. Så är det. 

Din fru Eve är också vinmakare och driver Château Saint-Roch i grannbyn. Jag hörde att hon fick slottet i bröllopsgåva från dig?

[skrattar] Ja, det är en historia hon gärna berättar – det låter ju väldigt romantiskt, och det är det förstås på sitt sätt. Men sanningen är att jag hade ett stort intresse för att investera i området Lirac, och Château Saint-Roch (fruns vinslott) passade perfekt. Så det blev naturligt att hon fick ta huvudansvaret där. Eve är utbildad enolog, och jag visste att hon hade kompetensen att göra något fantastiskt med den egendomen.

Hur är det att vara två vinmakare i familjen? Jag kan tänka mig att ni har olika synsätt ibland?

Det har vi absolut. Eve har en mer akademisk bakgrund från universitetet i Montpellier, medan jag har lärt mig hantverket direkt från min far och genom år av arbete och experiment. Vi har lite olika stilar och är inte alltid överens om detaljer, som hur vi använder syre i produktionen. Men det är en del av dynamiken och det kreativa samarbetet. Vi respekterar varandras metoder och kan dessutom dra stor nytta av varandra – att dela resurser, idéer och erfarenheter är en fördel.

Vad har du för vision för framtiden när det gäller Château de la Gardine?

Jag ser en ännu mer ekologisk och hållbar vinproduktion. Att respektera naturen är centralt för oss, och vi tror att det är så vi skapar vin av allra högsta kvalitet. Men det är ingen lätt väg – vinmakande är inget vanlig jobb, det är en livsstil. Det kräver ett enormt engagemang.

Hur ser det ut med framtiden för familjetraditionen? Finns det någon i den yngre generationen som vill ta över?

Än så länge har ingen i den yngre generationen visat intresse för att ta över efter mig och Maxime. Men jag tänker att det här yrket måste komma från en egen vilja. Det är ett tufft liv och något man verkligen måste brinna för. Så, om familjetraditionen kommer att sluta här? Jag vet faktiskt inte.

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk

Jag hjälper dig med vintips!