Emil Åreng är en prisbelönt bartender som växte upp i lilla Bräcke i Jämtland och utbildade sig till bartender i London. Han är dryckesredaktör på Café, har varit kreativ ledare för Cadierbaren i Stockholm, och driver nu Facit Bar i Umeå.
Nu ger han ut sin andra cocktailbok och lanserar samtidigt Emil Åreng Selection – ett kuraterat urval från ett tiotal svenska spritproducenter.
Vi på Vinoteket är stolta över att kunna lansera Emil Åreng Selection och tog ett snack med Emil för att höra mer om hur han tänker kring svensk sprit, vad som gör en cocktail riktigt bra – och varför han tycker att en korrekt gjord Dry Martini är ett magnum opus.
Vad väckte ditt intresse för sprit och drinkar?
– Från början var det helt och hållet kärleken till service, att få prata med gäster och göra deras kvällar lite bättre än vanligt genom att bara ge bra jävla service. Sen insåg jag att det går ju också att bli bra på att blanda cocktails och snacka sprit så man lägger på en till nivå av servicen så gästen blir ännu lite mer nöjd. I slutet av dagen så har det alltid handlat om att ge bra service.
Hur tänkte du när du valde ut spriten till Vinotekets sortiment?
– Jag tog helt enkelt några av mina favoriter som finns i vårt spritstinna land. Vissa är väldigt små och borde få mer plats i svenska spritskåp och vissa är alldeles för bra för att missa.
Vad kännetecknar en riktigt bra drink enligt dig?
– Balans, oavsett om det är en syrlig cocktail eller en söt så måste balansen vara där. Spriten ska alltid vara i fokus men lyftas med de andra ingredienserna eller spela andra fiol beroende på vilken typ av cocktail du vill göra. Det värsta är ju att få en urvattnad historia som inte är nog kyld, då går jag hem.
Vilken är din favoritdrink just nu och varför?
– Svårt att säga, man jobbar med det här så svaret blir otroligt tråkigt. Dry Martini aka Drajjan, för den är tidlös och korrekt gjord ett jävla magnum opus av cocktails.
Vad borde fler våga göra hemma?
– Tror att när pandemin slog till i världen så började mer folk att blanda hemma och jag tycker det håller i sig, jag tror precis som med det är med allt inom gastronomi så måste man börja blanda, baka, laga för att lära sig. Det är lite som att gå på gymmet, det jobbigaste är ju att gå dit. Väl där så kommer motivationen.
Vad vill du att folk ska känna när de öppnar en flaska från din låda?
– FAN VAD KUL DET HÄR SKA BLI ATT TESTA! Det ska bli kul att få höra människor som beställt någon gin de aldrig hört talas om och hänföras om hur duktiga destillatörer och producenter vi har i det här landet.
Hur skulle du beskriva din stil som bartender och smakskapare?
– Väldigt ärlig med vad jag blandar och inga krusiduller. Jag vill få fram spriten på bästa sätt och göra det med lite jävla charm och finess.
Vad inspirerar dig just nu?
– Sverige är min inspirationskälla i allt jag gör nu. Skriver boken ”SVENSK SPRIT” just nu för förlaget Natur & Kultur och där har jag verkligen få ta mitt nörderi i Svensk sprit och dragit på en nivå till så nu är det verkligen Sverige för hela kronan.
Hur ser en riktigt bra hemmakväll ut för dig?
Laga en riktigt god middag till familjen, dricka gott om det är läge för det, slöa ner sig i soffan fullständigt och kolla på frågesport. Jag är en enkel man i det avseendet.
5 snabba med Emil – ”Så blir du bättre på drinkar hemma”
-
Fixa så du har bra is hemma, frys vatten i en gammal big pack-låda och hacka upp med en brödkniv när den har fryst så du har lite rejäl is.
-
Kolla in youtube, leta upp på en bartender på instagram eller köp en bra cocktailbok, precis som med kockar så finns det otroligt duktiga bartenders där ute som är värda att spana in för att få tips och tricks av.
-
Lägg ner lite av din tid, testa göra en infusering, ett roligt sockerlag eller något annat som du tycker är intressant och ta dig tid att preparera en cocktail så kommer du bli uppskattad av både vänner och familj för din energi.
-
Köp bra utrustning, det är inte så dyrt. Gå in på barkonsult.se och köp en bra shaker. Skit i det där som finns på Lagerhaus och Jula, det är bara skräp.
-
Lär dig grunderna, kan du blanda en bra Whisky Sour och Manhattan så kommer du kunna förstå dig på väldigt mycket mer cocktails efteråt.
Vill du blanda drinkar som Emil? Testa hans recept:
Se hela sortimentet för Emil Åreng Selection här.