Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Intervju: Josh Scott ”Vinodlare är bara glorifierade bönder.”

Hans pappa började sin karriär som fårklippare, sadlade om och satte några av de första vinrankorna i Nya Zeeländska Marlborough. Idag hyllas familjens viner internationellt. Franska Loiredalen är en stor källa till beundran, men bara när det gäller vin, absolut inte rugby. Möt Josh, andra generationens vinmakare på Allan Scott Winery.

Vi befinner oss på den nordligaste spetsen på sydön, i Marlborough, Nya Zeeland. Det område i landet som på senare tid blivit välkänt för sina fina viner. Men det var bara 40 år sedan som den första vinrankan planterades här, av pionjärer, såsom Allan Scott.

– Pappa och mamma kom till Marlborough på 70-talet. Mamma var sjuksköterska och pappa fårklippare men livet tog snabbt en ny vändning när man upptäckte potentialen för vintillverkning i området, berättar Josh Scott på Allan Scott Winery i Rapaura-området i Marlborough. 

Allan Scott var med under den allra första skörden i området 1973 och arbetade i vinindustrin i närmare 20 år innan han och hans fru Catherine startade sin egen vingård 1990.   

En riktig familjehistoria

– Historien om Allan Scott's är väldigt annorlunda. Mamma och pappa började från ingenting och arbetade sig upp, från gräsrötterna som man säger. Det är ovanligt då många som startar vingårdar har en massa pengar och kan direkt börja göra saker. Mina föräldrar skapade en fantastisk bas för mig och min syster att utveckla. 

Han berättar att hans pappa ofta sa: ”Vinodlare är bara glorifierade bönder.”

– Hela våra liv har varit en enda lång lärlingsutbildning men jag fick också möjligheten att utbilda mig till vinmakare och min syster Sara till agronom. Därefter jobbade jag i Frankrike och min syster i USA. 

Kunskapen från studier och arbete utomlands tog de sedan med sig tillbaka när de för fyra år sedan köpte vingården av sina föräldrar. 

Bror och syster fokuserar på kvalitet och hållbarhet

– Sara är bara 18 månader yngre än jag och vi är bästa vänner. Hon har en sprudlande personlighet och ett mycket smart affärsmässigt tänk. Vi arbetar bra tillsammans, vilket är fantastiskt.

Det har redan börjat ske en del förändringar på gården sedan den andra generationen tog över. Bland annat fokuserar de på att göra vin med högre syra och en tydligare mineralitet genom att skörda druvorna tidigare. Även hållbarhet i vingården har blivit allt mer viktigt. 

– Vi använder inga bekämpningsmedel och arbetar så hållbart vi kan. Det handlar om att ta hand om vingården. Jag har tre barn, min syster har två, många av våra anställda har barn, och vi tänker långsiktigt. Det vi gör idag påverkar gårdens överlevnad och återspeglas i vinerna. 

Vin och rugby - hat och kärlek

I Marlborough är det druvsorten sauvignon blanc som är kung. Den trivs i klimatet som under växtsäsongen är soligt med kalla nätter. Då koncentreras smakerna i druvan och vinerna får en tropisk och örtig karaktär. Jordarna är kalkrika vilket återspeglas i vinernas mineralitet. 

– Jag som har jobbat i Loire i Frankrike ser många likheter mellan Rapaura-området och Sancerre och Pouilly Fumé. Framförallt när man pratar om vinernas mineralitet och lagringsduglighet. Men, jag säger inte att Nya Zeeland är bättre än Sancerre eller vice versa. Det är två olika stilar som båda är mycket avancerade. 

Något som Josh däremot inte håller med fransmännen om är vilket rugbylag som är bäst. Han spelade själv professionell rugby som ung och Frankrike är ärkefienden nummer ett. 

– Vårt nationella rugbylag All Blacks har alltid problem med fransmännen. De brukar slå oss i Rugby World Cup. Resten av världen bryr sig inte. Men det är stort för oss. Så ja, det finns ett riktigt hatkärleksförhållande till fransmännen. De är fantastiska rugbyspelare och har fantastiska viner, precis som vi.

3 korta fakta om Allan Scott Winery

  1. Allan Scott Winery drivs till 100 % av familjen och alla vingårdar ägs och tas omhand av dem. Det innebär att de har total kontroll över hela processen, från fält till flaska.

  2. Gården ligger bara 20 meter från Cloudy Bay som är en av de mest kända vingårdarna i Nya Zeeland (ägs av Louis Vuitton Moet Hennessey).

  3. Vinerna från Allan Scott har vid flertalet tillfällen fått några av de högsta poängen i Wine Spectator, en av de mest inflytelserika vintidningarna i USA.

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk